Hyppää sisältöön

Statsunderstöd till välfärdsområdena för att förbättra tillgången till tjänster och tjänsternas kontinuitet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2022 13.40 | Publicerad på svenska 9.1.2023 kl. 13.35
Pressmeddelande

Den andra utlysningen av statsunderstöd till välfärdsområdena inom programmet för hållbar tillväxt i Finland har avslutats. Välfärdsområdena har beviljats sammanlagt nästan 300 miljoner euro. Finansieringen har riktats särskilt till åtgärder som förbättrar tillgången till social- och hälsovårdstjänster och tjänsternas kontinuitet.

Besluten om de statsunderstöd för programmet för hållbar tillväxt som utlystes vid den andra ansökningsomgången sändes till välfärdsområdena i december. De ansökningar som social- och hälsovårdsministeriet behandlade gällde sammanlagt till cirka 372 miljoner euro, varav det nu beviljas dryg t255 miljoner euro. Senaste gången välfärdsområdena beviljades statsunderstöd var våren 2022 via återhämtningsinstrumentet. Då beviljades de finansiering för sammanlagt cirka 34 miljoner euro.

Finansieringen används för att främja genomförandet av vårdgarantin inom primärvården och minska ojämlikheten genom att förbättra tjänsterna för utsatta grupper och satsa på att identifiera och förebygga problem i ett tidigare skede. Syftet är att förbättra kvaliteten på tjänsterna och kostnadseffektiviteten och öka användningen av nya digitala lösningar.   

Nya verksamhetsmodeller för att beakta olika servicebehov

Förutom att råda bot på den vårdskuld som uppstod under pandemin är syftet också att permanent försnabba tillgängligheten till vård i hela landet genom nya verksamhetssätt och att främja genomförandet av reformen av social- och hälsovården.   

De åtgärder som genomförs med statsunderstöden  ska följa välfärdsområdets strategi, och finansieringen stöder reformen av verksamhetsmodellerna i välfärdsområdena. Utvecklingsprojekten i områdena främjar effektivt bland annat utvecklingen av de digitala tjänster som direkt påverkar invånarnas tillgång till tjänster och hur smidigt tjänsterna fungerar. Samtidigt måste man också beakta att det finns människogrupper som inte kan använda de elektroniska tjänsterna. Enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru är tillgången till tjänster och smidiga tjänster det viktigaste ur klienternas och patienternas perspektiv.

– Omsorgs- och vårdskulden minskas delvis också genom de nya förfarandena och omorganiseringen av tjänsterna, säger minister Kiuru.

Statsunderstödet söktes för utvecklingsprojekt i alla de 21 välfärdsområdena  och i Helsingfors stad. Dessutom lämnade kompetenscentrumen inom det sociala området in en gemensam ansökan. Den finansiering som beviljas nu kan användas för projekt som genomförs under åren 2023-2025.  Social- och hälsovårdsministeriet beviljar statsunderstödet utan självfinansieringsandel till det fulla beloppet av alla de kostnader som berättigar till statsunderstöd.

Finlands program för hållbar tillväxt bidrar till en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar tillväxt i enlighet med målen i regeringsprogrammet. Programmet finansieras med medel från EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument (Next Generation EU). Finland fick sammanlagt 2,6 miljarder euro via EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument, varav cirka 369 miljoner euro riktas till utveckling inom social- och hälsovården.   

Mer information:

Kirsi Paasovaara
projektchef , social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 012, kirsi.paasovaara(at)gov.fi  

Heli Parikka
sakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 165, heli.parikka(at)gov.fi 

Sanna Hämäläinen
projektsekreterare, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 523, sanna.hamalainen(at)gov.fi