Ihmisarvon loukkaamattomuus on osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa – Ketään ei jätetä hoitamatta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2025 11.30
Tyyppi:Kolumni

Valmistelemme parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteita, joiden pohjalta jatkossa määritellään, mitkä palvelut ja menetelmät kuuluvat palveluvalikoimaan ja mitkä on rajattu sen ulkopuolelle. Yhtenäiset, laissa määritellyt periaatteet lisäävät ihmisten yhdenvertaisuutta ja palvelutarjonnan oikeudenmukaisuutta, sillä periaatteet tekevät priorisoinnista nykyistä avoimempaa ja läpinäkyvämpää. On syytä muistaa, että priorisointia tehdään jo nyt, mutta ei yhtenäisin perustein.

Tehtävämme ei ole helppo.

Siksi valmistelun yhteydessä on kuultu ja kuullaan laajasti kaikkia sidosryhmiä eli sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioita, johtajia, päättäjiä, alan ammattilaisia ja kansalaisia. 

Laajalla kuulemisella kartoitamme säädösvalmistelun tueksi niitä arvoja, joiden perusteella sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja menetelmiä Suomessa ollaan valmiita priorisoimaan. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot kannattavat periaatteiden määrittelyä. Sote-organisaatioiden näkemyksissä on tuotu esiin myös tarve vahvistaa yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa periaatteina tai yleisinä sosiaali- ja terveydenhuollon perusarvoina. Lisäksi organisaatiot toivovat, että ennaltaehkäisyn merkitys näkyisi periaatteissa. 

Halusimme kuulla myös kansalaisia. Heille suunnattu kysely herätti laajasti keskustelua ja keräsi sekä kiitosta että kritiikkiä. Kaikki palaute on tärkeää, sillä se auttaa meitä jatkossa kehittämään kansalaisten osallisuutta lisääviä menetelmiä. 

Kansalaisten vastauksissa nousi esiin pelko, että jotkin asiakasryhmät jäisivät ilman palveluja tai hoitoa. Pelko on aiheeton – ketään ei jätetä hoitamatta. Kansalaiskyselyn vastauksia peilataan esimerkiksi siihen, oltaisiinko väestössä valmiita tarjoamaan joillekin asiakasryhmille muita enemmän palveluja eli lisäämään positiivista erityiskohtelua. Kansalaiskyselyn tuloksista kerromme lisää 3. huhtikuuta järjestettävässä webinaarissa.

Tämä säädösvalmistelutyö on tärkeä askel kohti oikeudenmukaisempia ja yhdenvertaisempia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Lakiin kirjatut periaatteet yhdenmukaistavat hyvinvointialueiden käytäntöjä sekä tarjoavat selkänojan asiakastyötä tekeville ammattilaisille arjen työn priorisointiin. 

Kyseessä on pitkäkestoinen valmistelu, jonka tulokset näkyvät tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluissa. Seuraavan kerran jokaisella on mahdollisuus antaa meille palautetta, kun palveluvalikoiman periaatteita koskeva hallituksen esitys lähtee lausunnolle ensi syksynä.

Anna Cantell-Forsbom
osastopäällikkö

Kirjoittaja toimii sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osaston osastopäällikkönä STM:ssä