Hyppää sisältöön

Kestävän kasvun ohjelman toinen valtionavustushaku käynnistyy syyskuussa

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2022 12.19
Tiedote
Kaksi tyttöä metsäpolulla

Suomen kestävän kasvun ohjelman toinen valtionavustushaku aukeaa syyskuussa. Valtionavustuksella on tarkoitus vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta sekä edistää sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiota.

Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi osaltaan EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä rahoitettavaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. STM vastaa kansallisesti toteutettavan ohjelman pilarista 4, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamista ja kustannusvaikuttavuuden lisäämistä. Lisäksi STM vastaa osin pilarista 3, jonka avulla laajennetaan Työkykyohjelman ja työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen (IPS – sijoita ja valmenna) kehittämishankkeita uusille alueille.

Ohjelman ensimmäisen valtionavustushaun rahoituspäätökset annettiin keväällä 2022, jolloin hakijoille jaettiin noin 34 miljoonaa euroa. Toisessa haussa jaossa oleva avustusmäärä on merkittävästi suurempi ja se on käytettävissä vuoden 2025 loppuun pilarissa neljä ja vuoden 2024 loppuun pilarissa kolme. Toinen valtionavustushaku on 1.9. – 6.10.2022.

Sosiaali- ja terveysministeriön Kestävän kasvun ohjelman tavoitteena koko rahoituskauden (2022–2025) osalta on purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa sekä nopeuttaa hoitoon pääsyä pysyvästi koko maassa. Tähän vaikutetaan ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja sekä edistämällä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toteutumista. Tavoitteena on lisätä myös uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoa. Digitaalisten ja tiedonhallinnan ratkaisujen kehittämisessä rahoitusta kohdennetaan erityisesti kansallisten ratkaisujen yhteiskehittämiseen. 

Valtionavustushaku on suunnattu hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille sekä sosiaalialan osaamiskeskuksille. Valtionavustuksen saajien tulee huolehtia kehittämistyön yhteensovittamisesta hyvinvointialueiden käynnistämiseen ja muuhun sote-uudistuksen toimeenpanoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa tukea alueille läpi ohjelmakauden. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä Työterveyslaitoksen, Kelan, DigiFinlandin ja DVV:n kanssa. 

Lue lisää Kestävän kasvun ohjelmasta STM:n sivuilta:


Lisätietoja:

Kirsi Paasovaara, hankepäällikkö 
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto / OHO, Palvelujen ohjausyksikkö / OHJA 
p. 0295163012, kirsi.paasovaara(at)gov.fi 

Heli Parikka, asiantuntija
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto / OHO, Palvelujen ohjausyksikkö / OHJA 
p. 0295163165, heli.parikka(at)gov.fi

Sanna Hämäläinen, projektisihteeri
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto / OHO, Palvelujen ohjausyksikkö / OHJA
p. 0295163523, sanna.hamalainen(at)gov.fi