Hyppää sisältöön

Behovet av sjukskötare med klinisk specialkompetens ökar under de närmaste åren

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2024 15.20
Pressmeddelande

Tuoreen selvityksen mukaan kliinisesti erikoistuneiden sairaanhoitajien tarve hyvinvointialueilla kasvaa. Ennakoitu lisätarve vuoteen 2028 mennessä on noin 8 000 erikoistumiskoulutettua. Syksyllä 2023 heitä oli noin 3 870. Kliinisen hoitotyön erikoisosaajia tarvitaan lähivuosina siis tuhansia lisää. 

 

Enligt en färsk utredning ökar behovet av sjukskötare inom det kliniska vårdarbetet i välfärdsområdena. Behovet av arbetskraft uppskattas uppgå till cirka 8 000 specialutbildade sjukskötare före år 2028. Hösten 2023 var motsvarande tal cirka 3 870. Under de närmaste åren kommer det att behövas tusentals personer med kliniskt vårdarbete som expertis. 

Enligt välfärdsområdenas bedömning borde i genomsnitt 40 procent av sjukskötarna ha en specialutbildning i kliniskt vårdarbete.

Med en sjukskötare som är specialiserad på kliniskt vårdarbete avses en sjukskötare som utöver grundutbildningen har en specialutbildning och arbetserfarenhet som gett specialkompetens i något av de nationellt fastställda specialområdena inom kliniskt vårdarbete. Specialkompetensen ger behörighet att sköta krävande specialuppgifter inom patient- och klientarbetet och att utveckla specialområdet.

I utredningen bedöms också behovet av utbildning hos de sjukskötare som har en begränsad rätt att förskriva läkemedel. Behovet gäller sammanlagt 763 nya studieplatser till år 2028.

Specialkompetensen ska säkerställas genom högskolesamarbete

I utredningen ges flera förslag om hur man kan säkerställa att det finns tillräckligt många anställda med den här specialkompetensen. 

Den kliniska specialkompetensen kan säkerställas genom ett planmässigt högskolesamarbete där alla välfärdsområden och samarbetsområden deltar. Behovet av sjukskötare med klinisk specialkompetens och deras kompetens borde i fortsättningen dessutom beräknas på förhand och styras på nationell nivå.

Alla välfärdsområden inom samarbetsområdet borde ta i bruk en gemensam modell för kompetensen i kliniskt vårdarbete, som utgår från klienternas och patienternas behov.

För att förverkliga specialutbildningarna för sjukskötare behövs det ekonomiskt stöd av staten. Utbildningshelheten måste planeras på nationell nivå enligt välfärdsområdenas och samarbetsområdenas behov.

Social- och hälsovårdsministeriet gjorde utredningen om behovet av klinisk specialkompetens i samarbete med ledningen inom vårdarbetet i välfärdsområdena. Utredningen kommer att användas bland annat som stöd för sjukskötarnas kontinuerliga yrkesutveckling.  

Utredningen är en del av programmet för ett gott arbete inom social- och hälsovården och räddningsväsendet, som syftar till att trygga personalresurserna och tillgången till arbetskraft inom branscherna. 

Mer information

Päivi Nygren, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 542, [email protected]