Kolmikantainen työryhmä selvittämään keinoja ehkäistä ja hoitaa työikäisten mielenterveysongelmia

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän, jonka tehtävänä on laatia selvitys keinoista edistää erityisesti työikäisten mielenterveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa. Työryhmän toimikausi on 11.6.2025 – 30.4.2026.
Työryhmässä ovat edustettuna työmarkkinakeskusjärjestöt, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Työterveyslaitos. Lisäksi työryhmä kuulee muita asiantuntijoita.
Noin joka kolmannen työkyvyttömyyseläkkeen taustalla on mielenterveyteen liittyvä sairaus
Vuonna 2024 Kela korvasi mielenterveyden häiriöiden perusteella noin 5,28 miljoonaa sairauspäivärahapäivää. Kelan kuntoutustilaston mukaan vuonna 2024 yli 70 prosenttia kaikista kuntoutujista sai kuntoutusta mielenterveyden häiriöiden ja neurokehityksellisten oireyhtymien perusteella.
Työkyvyn menetykset vaikuttavat työn tuottavuuteen. Poissaoloista ja eläköitymisestä aiheutuu merkittäviä kustannuksia työnantajille, työntekijöille ja yhteiskunnalle. Varhainen tuki ja ennaltaehkäisevät toimet ovat usein tehokkaampia ja kustannustehokkaampia kuin myöhemmät korjaavat toimenpiteet.
Väestön ikääntyessä työvoiman saatavuus on yhä kriittisempää. Mielenterveyssyistä pois jääneet vähentävät aktiivisen työvoiman määrää.
Taustalla ovat selvitykset työeläkejärjestelmän uudistamisesta
Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö asettivat lokakuussa 2023 työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Työryhmän tavoitteena oli pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset rahoituksellisen kestävyyden varmistamiseksi ja riittävän etuustason turvaamiseksi. Työryhmän toimikausi päättyi 31.1.2025.
Työmarkkinakeskusjärjestöt asettivat lokakuussa 2023 kaksikantaisen eläkeneuvotteluryhmän valmistelemaan ehdotustaan työeläkejärjestelmän uudistamiseksi. Työmarkkinakeskusjärjestöjen kaksikantainen eläkeneuvotteluryhmä pääsi neuvottelutulokseen ja sopimukseen järjestelmän uudistamisen keinoista tammikuussa 2025. Sopijaosapuolet esittävät muun muassa kolmikantaisen selvityksen tekemistä keinoista edistää erityisesti työikäisten mielenterveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa.
Lisätietoja
erityisasiantuntija Jaana Vastamäki, p. 0295 163 468 [email protected]