Hyppää sisältöön

Koronarokotteiden antamista vauhditetaan yksityisen terveydenhuollon avulla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 15.00
Tiedote 312/2022
koronarokote

Valtioneuvosto päätti tänään, että koronarokotteita luovutetaan yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Päätöksen tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat.

Syksyn ja talven tehosterokotuksia tarjotaan viranomaissuosituksesta tai ilman suositusta 20 EU-maassa kaikille yli 18-vuotiaille, sekä yhdessä maassa kaikille yli 30-vuotiaille. Suomessa tehosterokotusta tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa maksutta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille THL:n suosituksen mukaisesti. 

– Suomeen on saatu huomattava määrä rokotteita, joten niitä riittää myös muille kuin vain riskiryhmiin kuuluville. Luovutuksen avulla halutaan parantaa rokotteiden saatavuutta kautta maan niin, että jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Työterveyshuollon osallistuminen rokottamiseen voi edistää rokotusten saatavuutta, jos henkilöstö ei joissain kunnissa siihen yksin riitä. Luovutettavien rokotteiden arvo saa olla yrityskohtaisesti enintään 500 000 euroa. Käytännössä kyse on valtiontuesta, jota myönnetään Euroopan unionin vähämerkityksistä tukea koskevan asetuksen ja sääntelyn nojalla. 

Rokotteita luovutetaan vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta. THL luovuttaa rokotteet sairaanhoitopiireille ja hyvinvointialueille, jotka luovuttavat ne edelleen yksityisille terveysalan toimijoille. Luovutuksien suunnittelussa huomioidaan ensin, kuinka paljon rokotteita tarvitaan riskiryhmien rokottamiseen.

Lisätietoa

johtaja Tuula Helander, p. 0295 163 480, tuula.helander(at)gov.fi

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p, 0295 163 280, taneli.puumalainen(at)gov.fi