Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet -opas päivitetty

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2023 8.56
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteiden oppaan. Opas on tarkoitettu apuvälinetyötä tai -päätöksiä tekeville ja ohjeiksi apuvälineitä käyttäville. 

Apuvälineen luovuttamisen perusteena on sairaudesta, vammasta tai kehitysviiveestä johtuva toimintakyvyn alentuminen. Oikein valittu apuväline edistää asiakkaan kuntoutumista, tukee, ylläpitää tai parantaa toimintakykyä jokapäiväisissä toiminnoissa tai ehkäisee toimintakyvyn heikentymistä.

Oppaaseen on päivitetty muuttunut lainsäädäntö sekö tarkennettu mm. näkemisen ja kuulemisen apuvälineiden sekä opaskoirien ja sähköpyörätuolien luovutusperusteita. Opasta on täydennetty mm. toiminnallisten lihasstimulaattoreiden ja hybridiortoosien, sukupuolielämän apuvälineiden, muistin tukena toimivien apuvälineiden ja avustajakoirien luovutusperusteilla.

Opasta on ollut päivittämässä koordinaatiotyöryhmä sekä alatyöryhmiä, joissa on ollut hyvinvointialueiden apuvälineasiantuntijoita, lääketieteen asiantuntijoita, apuvälineen käyttäjiä sekä edustajat Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANEsta ja Vammaisfoorumista. 

Oppaasta järjestetään webinaari 13.3.2023 klo 9-11. Tallenne löytyy myöhemmin saman linkin takaa. Webinaari on tarkoitettu apuvälineasiantuntijoille ja apuvälineiden käyttäjille.

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteita päivitettiin viimeksi 2020. 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Anne Kanto-Ronkanen, p. 0295 163 153, [email protected]

Kuntoutuksen uudistus
 
Sivun alkuun