Hyppää sisältöön

Lakimuutos sallisi alkoholijuomien toimittamisen verkkokaupoista tilaajille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.7.2024 14.19
Tiedote
viinipulloja

STM pyytää lausuntoja hallituksen esityksestä, joka mahdollistaisi kotimaan vähittäismyynnistä ostettujen alkoholijuomien toimittamisen suoraan vastaanottajalle. Esityksellä toteutetaan hallitusohjelmaa. Lausuntoja voi antaa 30.8.2024 asti.

Alkoholijuomaa ei jatkossakaan saisi myydä eikä luovuttaa alaikäisille eikä vahvasti päihtyneille. Verkosta tilattaessa ostaja olisi velvollinen todistamaan ikänsä vahvan sähköisen tunnistautumisen avulla. Viranomaiset valvoisivat ikärajojen noudattamista toimituksissa koeostojen avulla. 

Kotimaan vähittäismyynnistä voisi tilata enintään 8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja ja enintään 5,5-prosenttisia muulla tavoin valmistettuja alkoholijuomia ja sitä vahvemmat juomat tilattaisiin Alkosta. Vähittäismyynnistä tilattuja alkoholijuomia saisi luovuttaa tilaajalle klo 9–21 ja Alkosta tilattuja juomia Alkon aukioloaikojen mukaisesti. Alkoholijuomien toimitukseen kotimaisesta vähittäismyyntipaikasta vastaanottajalle pitäisi hakea erillinen alkoholijuomien toimituslupa, joka tulisi lakiin uutena lupamuotona vähittäismyyntiluvan ja anniskeluluvan rinnalle.

– Tämä on seuraava, edelleen hyvin maltillinen askel alkoholisääntelyn keventämisessä eurooppalaiseen suuntaan. Ennen muuta kyse on arjen helpottamisesta. Kun ruokaostokset tai ravintola-annokset yhä useammin toimitetaan kotiin, on tämä muutos kaivattua norminpurkua. Alkoholin kotiinkuljetuksissa on kuitenkin huolehdittu vastuullisuudesta: se on luvanvaraista, valvottua eikä alkoholia toimiteta alaikäisille eikä päihtyneille, sanoo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen

Esityksellä toteutetaan oheinen hallitusohjelman kirjaus: Mahdollistetaan myös Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuitenkin ikärajavalvonta turvaten.

Lisätietoja:

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Eemil Nuuttila, p. 050 525 8064

hallitusneuvos Mirka-Tuulia Kuoksa, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

erityisasiantuntija Saara Karttunen, etunimi.sukunimi(at)gov.fi

suunnittelija Tuomas Pulkkinen, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
 

Kasvun kaava Orpon hallitusohjelma