Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Lapsibudjetoinnin pilotointi hyvinvointialueilla käynnistyy

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2023 15.40
Tiedote

Lapsibudjetoinnin pilottihankkeet käynnistyvät Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla syyskuussa 2023. Lisäksi kansallisen lapsistrategian pilotissa luodaan kaikille hyvinvointialueille ja kunnille avoin lapsibudjetoinnin verkosto. 

Kansallinen lapsistrategia tukee lapsibudjetoinnin pilotointia Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla syksystä 2023 vuoden 2024 loppuun. Pirkanmaalla rakennetaan lapsibudjetoinnin malli, joka on hyödynnettävissä vuosittaisessa talouden ja toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. Pohjois-Pohjanmaalla luodaan lapsibudjetoinnin vuosikello ja määritellään sen yhteistyömalli sekä mittarit. Kummallakin hyvinvointialueella tavoitteena on parantaa resurssien käytön vaikuttavuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista. Pilotti käynnistyy hyvinvointialueiden suunnitelmien pohjalta syyskuun aikana.

 
Verkosto tukee lapsibudjetoinnin kehittämistä kaikkialla Suomessa

Rahoitusta saavien hyvinvointialueiden lisäksi pilotin yhteyteen luodaan verkosto niistä hyvinvointialueista ja kunnista, jotka tällä hetkellä jo kehittävät tai aikovat kehittää lapsibudjetointia alueellaan. Pilotin aikana tullaan järjestämään työpajoja kaikille verkoston jäsenille ja jakamaan säännöllisesti tietoa kehittämistyön etenemisestä eri alueilla. Lisätietoja verkoston toiminnasta saa kansallisen lapsistrategian asiantuntijoilta ja pilotin koordinaattorilta.


Lapsen oikeuksien näkökulma talouteen

Lapsibudjetointi tarkoittaa talousarvion tarkastelemista lapsen oikeuksien näkökulmasta. Kyse on sekä lapsiin kohdistuvien määrärahojen seurannasta eli lapsilähtöisestä budjettianalyysistä että talousarviopäätösten lapsivaikutusten arvioinnista. Lapsibudjetoinnin tavoitteena on parantaa lasten, nuorten ja perheiden palveluiden vaikuttavuutta, vahvistaa resurssien kohdentamista oikeisiin toimiin oikeaan aikaan sekä edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsibudjetoinnissa tarvitaan talousarvio-osaamisen lisäksi tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tilasta ja haasteista sekä lasten ja nuorten oikeuksista ja niiden toteutumisesta.
 
Eduskunta myönsi loppuvuodesta 2022 kansalliselle lapsistrategialle erillisrahoitusta vuosille 2023-2024 lapsibudjetoinnin pilotointiin. Rahoitus on suunnattu hyvinvointialueiden toiminnan kehittämiseen. Avustusta haki kaikkiaan 10 hyvinvointialuetta. 


Lisätietoja:

Lapsibudjetoinnin pilotin koordinaattori, erityisasiantuntija Mikael Malkamäki, [email protected], puh. +358 50 442 5242
Erityisasiantuntija Emmi Pakkala, [email protected], puh. +358504636196 


 

 
Sivun alkuun