Hyppää sisältöön

Lisää terveydenhuollon ammattiryhmiä mukaan koronarokotuksiin, jatkossa rokotuksia tarjotaan 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2021 11.03
Tiedote 408

Jatkossa laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat voivat antaa koronavirusrokotteita. Rokotuksia tarjotaan jatkossa 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille ja rokottamisjärjestys poistetaan. Valtioneuvosto päätti keskiviikkona 22.12. vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen 2 ja 3 §:n muuttamisesta.

Muutoksen myötä laboratoriohoitaja (bioanalyytikko AMK-koulutus) sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajatutkinnon sekä aikaisemman perushoitajatutkinnon suorittaneet ovat oikeutettuja antamaan rokotuksia. Muutoksella turvataan koronavirusrokotusten etenemistä mahdollisimman tehokkaasti. Koronavirusrokotusten antamisen edellytyksenä on, että mainituilla ammattihenkilöillä on riittävä lääkehoidon osaaminen ja asianmukainen rokotuskoulutus. 

Asetukseen lisätään uutena ryhmänä 5-11-vuotiaat. Jatkossa rokotuksia tarjotaan 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. 

Rokottamisjärjestys poistetaan asetuksesta. Rokottamisjärjestyksestä säädettiin vuonna 2020 kun rokotteita oli saatavilla vain rajoitettu määrä kerrallaan. Haavoittuvimpien ryhmien tarkoituksenmukaisesta rokottamisesta tulee jatkossakin pitää huolta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti.

Asetus tulee voimaan 23.12.2021.

Lisätietoja: 

hallitusneuvos Liisa Katajamäki, STM, [email protected]
neuvotteleva virkamies Eila Mustonen, STM, [email protected] (rokotusten antajat)