Hyppää sisältöön

Minister Mattila till WHO-konferens i Kina

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2016 8.00 | Publicerad på svenska 21.11.2016 kl. 10.02
Pressmeddelande 211

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila deltar i Världshälsoorganisationen WHO:s internationella konferens om hälsomfrämjande som äger rum i Shanghai den 21–22 november.

Huvudtemat för konferensen ”Health promotion in the Sustainable Development Goals” är målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030 och hälsofrämjande med hjälp av bättre kompetens, kunskap och attityder i fråga om fungerande tjänster, god förvaltning och friskvård.
Finland stod värd för den föregående världskonferensen om hälsofrämjande som ordnades i Helsingfors 2013.

Hälsofrämjande berör inte endast hälsosektorn och därför behövs insatser på alla samhällsområden. Hälsofrämjande åtgärder som riktas till hela befolkningen ökar jämlikheten i alla befolkningsgrupper. En så god hälsa som möjligt är viktig även med tanke på hållbar utveckling. Finland utarbetar en nationell verksamhetsplan för hållbar utveckling före utgången av året. Ett viktigt tema är att minska ojämlikheten.

Finland har redan länge bedrivit politik enligt principen om "Hälsa och välfärd i allt beslutsfattande". Alla ska ha möjlighet till ett sunt liv och sunda levnadsvanor ska vara ett val som är lätt att göra. Finland har aktivt främjat dessa värderingar även globalt.

Minister Mattila håller ett anförande vid konferensens paneldebatt och på ett evenemang kring webbplatsen för FN-kampanjen Zero Hunger. Dessutom besöker ministern en lokal sjukvårdsläroanstalt och innovationscentret Finchi. Innovationscentret är en del av Team Finlands exportfrämjande verksamhet i Kina. Efterfrågan på bland annat tjänster och apparatur som är avsedda för äldre växer snabbt i landet, vilket öppnar nya utsikter för finländska företag på den växande hälsomarknaden i Kina.

WHO:s världskonferens om hälsofrämjande är den nionde i ordningen. Den föregående konferensen ordnades i Helsingfors sommaren 2013 med temat hälsa i allt samhälleligt beslutsfattande.

Ytterligare information

Satu Leino, konsultativ tjänsteman, tfn  0295 163 428