Hyppää sisältöön

Pienimpiin eläkkeisiin korotuksia 1.1.2020 alkaen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2019 13.07
Tiedote

Pientä eläkettä saavien verorahoitteisiin eläkkeisiin tehdään taso- ja indeksikorotukset 1.1.2020 alkaen. Kansaneläkkeen täysi määrä nousee noin 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkkeen täysi määrä 50 eurolla kuukaudessa. Noin 609 000 eläkeläistä, joiden kokonaiseläke on alle 1200-1300 euroa kuukaudessa, saa vähintään pienen korotuksen eläkkeeseensä.

Korotuksen jälkeen yksinasuvan täysimääräinen kansaneläke on 662,86 euroa kuussa ja avo- tai avioliitossa asuvan 591,79 euroa kuussa. Takuueläkkeen täysi määrä on 834,52 euroa.

Eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajoja muutetaan, jotta eläkkeiden korotus ei vaikuta eläkkeensaajan asumistuen määrään ja siten pienennä eläkkeensaajan käytettävissä olevien tulojen nousua.

Eläkkeiden korotuksen tavoitteena on turvata eläkkeensaajien toimeentuloa sekä vähentää köyhyyttä ja osattomuutta. Kansaneläkettä ja takuueläkettä korottamalla toimeentulon parannus voidaan kohdistaa juuri pienimpiä eläkkeitä saaville.

Maatalousyrittäjän luopumistukien täydennysosia korotetaan kansaneläkkeen korotusta vastaavasti. Kansaneläkkeen korotus nostaa myös ylimääräisen rintamalisän määrää sekä sotilasavustuslain täyden perusavustuksen määrää, koska ne on sidottu kansaneläkkeen määrään.
Eläketuki ja työkyvyttömyyseläkkeen lepäämäänjättämisen minimiansaintaraja nousevat, koska ne on sidottu takuueläkkeen määrään. Nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärät ovat jatkossakin takuueläkkeen tasoiset.
Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista ja tasavallan presidentti vahvisti lait keskiviikkona 4.12. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2020.

Linkit

Lisätietoja

hallitussihteeri Hanna Tossavainen, p. 0295 163 005, [email protected]