Hyppää sisältöön

Poikkeuslupia myönnetty synnytysten ja päivystysten järjestämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 15.42
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hyvinvointialueille poikkeuslupia ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen ja synnytystoiminnan järjestämiseen. 

Synnytystoimintaa voidaan järjestää poikkeusluvalla Kainuun keskussairaalassa ja Lapin keskussairaalassa 31.12.2027 saakka sekä Länsi-Pohjan keskussairaalassa 31.12.2025 saakka. 

Synnytystoiminnan järjestämiseen tarvitaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa ei toteudu. Poikkeuslupa voidaan myöntää, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi, ja synnytystoiminnan laatua turvaavat edellytykset toteutuvat sairaalassa.

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä voidaan järjestää poikkeusluvalla Raahessa 31.12.2023 saakka ja Pietarsaaressa 31.12.2025 saakka. 

Ministeriö voi myöntää hyvinvointialueelle luvan ympärivuorokautiseen perusterveydenhuollon päivystystoimintaan, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Päivystävissä yksiköissä on oltava riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. 

Sosiaali- ja terveysministeriön käsittelyssä on tällä hetkellä vielä kolme poikkeuslupahakemusta, joihin odotetaan lisäselvityksiä ennen päätösten tekemistä.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Laura Järvelä (22.12. asti)
lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä
[email protected]