Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee vuonna 2020

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2019 10.58
Tiedote 166/2019

Sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä potilaille rajatusti. Vuoden 2020 alusta alkaen rajattua lääkevalikoimaa laajennetaan. Samalla sairaanhoitaja saa oikeuden määrätä lääkkeitä myös kauppanimellä eli lääkkeen valmistajan tai markkinoijan lääkkeelle antamalla nimellä.

Lääkevalikoiman laajennus tapahtuu asetuksen muutoksella. Jatkossa sairaanhoitajien määrättävissä on lääkevalikoima, jota käytetään yleisesti heidän vastaanotolleen ohjattavien potilasryhmien hoidossa. Muutos nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista sekä antaa mahdollisuuksia organisoida toimintayksikön toimintaa joustavammin.

Rajattu lääkkeenmäärääminen koskee myös sairaanhoitajana laillistettua terveydenhoitajaa ja kätilöä.

Uuteen lääkevalikoimaan muun muassa allergia-, astma- ja diabeteslääkkeitä

Sairaanhoitaja voi jatkossa määrätä esimerkiksi allergialääkkeitä ja kipulääkkeitä, joista on sekä itsehoito- että reseptilääkepakkauksia. Myös sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja astman hoidossa käytettävien lääkkeiden valikoimaa laajennetaan. Uusia tautiryhmiä ovat sepelvaltimotauti, angina pectoris -rintakipu ja keuhkoahtaumatauti. Rokotteisiin lisätään puutiaisaivotulehdusrokote korkean ilmaantuvuuden alueilla asuville ja pitkään oleskeleville.

Sairaanhoitaja saa valintansa mukaan edelleen määrätä lääkettä sen geneerisellä nimellä eli vaikuttavan aineen, vahvuuden ja lääkemuodon perusteella. Mahdollisuus määrätä lääkettä myös kauppanimellä yhtenäistää lääkärin ja sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen käytäntöjä sekä helpottaa apteekkien työtä lääkemääräysten oikeellisuuden varmistamisessa.

Lääkkeitä voi määrätä vain hoitosuunnitelman tai hoidon tarpeen arvion perusteella

Sairaanhoitaja voi jatkaa lääkitystä lääkärin tekemän taudinmäärityksen perusteella tai määrätä lääkkeitä toteamaansa hoidon tarpeeseen tietyissä taudeissa ja tilanteissa. Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito.

Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia.

Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen ja saanut määräyksen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä. Määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.

Asetus tulee voimaan 1.1.2020 - uudet tiedot päivittyvät Lääketietokantaan 1.3.2020

Lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muutos tulee voimaan 1.1.2020. Sairaanhoitajat eivät kuitenkaan voi määrätä asetuksessa mainittuja uusia lääkkeitä vielä tuolloin, sillä tarvittavat tiedot saadaan Lääketietokantaan 1.3.2020. Potilastietojärjestelmät tarkistavat automaattisesti, että määrättävä lääke on Lääketietokannan mukaan sairaanhoitajan määrättävissä.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Eila Mustonen, p. 0295 163 460
neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki, p. 0295 163 373

 
Sivun alkuun