Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskeva lainsäädäntö uudistetaan vaiheittain

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.3.2025 9.01
Tyyppi:Tiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskeva lainsäädäntö on päätetty uudistaa kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa on hankittu selvityksiä ja rakennettu tietopohjaa uudistuksen valmistelun tueksi. Lisäksi on tarkoitus tehdä yksittäisiä laki- ja asetusmuutoksia, joilla voidaan nopeasti ja tehokkaasti purkaa normeja ja toteuttaa hallitusohjelman mukaisia toimenpiteitä.

Vuoden 2025 aikana on tarkoitus kumota terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevasta asetuksesta pykälät, joissa säädetään optikon ammatinharjoittamista koskevista rajoituksista (16 §) ja hammasteknikoiden ja erikoishammasteknikoiden ammatin harjoittamisesta (17 §).  Optikot, hammasteknikot ja erikoishammasteknikot voisivat jatkossa tehdä koulutuksensa ja ammattitaitonsa mukaisesti tiettyjä nyt asetuksella rajoitettuja toimenpiteitä.       

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa myös laajennettaisiin sairaanhoitajien rajattua lääkkeenmääräämisoikeutta etä- ja puhelinvastaanotoille sekä säädettäisiin psykoterapiakoulutuksen ensimmäisen portaan koulutuksen suorittamisen perusteella myönnettävästä ammattihenkilölainsäädännön mukaisesta erityispätevyydestä.   

Syksyllä 2025 annettavalla hallituksen esityksellä mahdollistettaisiin kansainvälisen avun vastaanottaminen ja antaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tavoitteena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon valmiutta ja varautumista vastata kansainvälisiin, kansallisiin ja alueellisiin riskeihin normaali- ja poikkeusoloissa.

Toisessa vaiheessa vuonna 2026 uudistus saatettaisiin loppuun ja lainsäädäntöön tehtäisiin isommat muutokset. Tavoitteena on, että jatkossa säännellään vain niitä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja, joissa sääntely on välttämätöntä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Liian yksityiskohtaista sääntelyä purkamalla mahdollistettaisiin se, että ammattihenkilöt voivat työskennellä koulutuksensa ja osaamisensa mukaisissa tehtävissä siten, että mahdollistetaan joustava, ammattihenkilöiden välinen työnjako.

Lainsäädäntömuutokset ovat osa kokonaisuutta, joka sisältää useita eri toimenpiteitä sote-alan ammattilaisten riittävyyden ja saatavuuden  parantamiseksi. Eri toimet on koottu Hyvän työn ohjelmaksi.

Uudistamisen tueksi on asetettu työryhmiä, jotka aloittavat toimintansa maaliskuun lopussa.  Keskeisimmät sidosryhmät osallistetaan kokonaisuudistuksen valmisteluun koko hankkeen ajan.

Lisätietoja

johtaja Jaska Siikavirta, p. 0295 163 394

STM:n sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi