Hyppää sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kokemuksia kirjaamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2024 12.53
Tiedote
Kuvassa lääkäri kirjaa potilaan tietoja.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää, miten hyvinvointialueilla toimivat lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat, sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat kokevat kirjaamisen osana päivittäistä asiakas- tai potilastyötä. 

Ammattilaisille suunnatun sähköisen kyselyn avulla kerätään tietoa muun muassa siitä, kuinka paljon kirjaaminen vie ammattilaisten työaikaa eri työtehtävissä. Samalla kysytään millaisia hyötyjä sote-ammattilaiset kokevat kirjaamisen tuovan heille. Kirjaamiseen kuluvasta työajasta ei nyt ole tarkkaa tietoa. Arvio on, että sen osuus työajasta on 25-30 prosenttia.  
 
Tiedonpuute kirjaamiseen liittyvistä kokemuksista on yksi syy, miksi sote-ammattilaisten näkökulma ei riittävästi näy esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisessä.  

Tietoja hyödynnetään kehittämistyössä

Kyselyn tulokset auttavat ymmärtämään kirjaamisen nykytilannetta ja sen vaikutuksia sote-ammattilaisten arkeen. Tietoja hyödynnetään myös kirjaamisen kehittämistyössä, jotta sote-ammattilaisten työaikaa jäisi nykyistä enemmän asiakkaiden ja potilaiden kohtaamiseen. 

Kirjaamiseen liittyvä selvitys toteutetaan kahden käynnissä olevan ohjelman yhteistyönä. Hyvän työn ohjelman tarkoituksena on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpulan helpottaminen muun muassa vapauttamalla ammattilaisten aikaa asiakas- ja potilastyöhön. Samaan aikaan meneillään on Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto-ohjelma, jonka tavoitteena on edistää toimialan digitalisaatiokehitystä.

Sähköinen kysely toteutetaan lokakuun aikana. 

Lisätietoja: 

lääkintöneuvos Taina Mäntyranta (Hyvän työn ohjelma, p. 0295 163 692) 
erityisasiantuntija Markku Heinäsenaho (Digitalisaatio ja tiedonhallinta, 0295 163 158)