Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet utreder social- och hälsovårdspersonalens erfarenheter av dokumenteringen av klient- och patientuppgifterna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.9.2024 12.53
Pressmeddelande
Kuvassa lääkäri kirjaa potilaan tietoja.

Social- och hälsovårdsministeriet utreder vad läkare, sjukskötare, närvårdare, socialarbetare och socialhandledare i välfärdsområdena anser om sitt arbete med dokumenteringen som en del av det dagliga arbetet med klienterna och patienterna.

Genom en webbenkät till yrkespersoner samlar man in information bland annat om hur mycket tid dokumenteringen tar av personalens arbetstid i olika arbetsuppgifter. Man frågar också vilka fördelar de yrkesutbildade personerna inom social- och hälsovården anser att dokumenteringen har. För närvarande finns det inga exakta uppgifter om hur mycket tid dokumenteringen tar av arbetstiden. Men dokumenteringens del av arbetstiden bedöms vara 25–30 procent.   
 
Bristen på uppgifter om erfarenheterna av dokumenteringen är en av orsakerna till att social- och hälsovårdspersonalens syn inte beaktas i tillräcklig grad till exempel vid utvecklandet av informationssystemen inom social- och hälsovården.   

Undersökningsresultaten ska utnyttjas i utvecklingsarbetet

Enkätresultaten bidrar till att få en bild av nuläget vad gäller dokumenteringen och av konsekvenserna för social- och hälsovårdspersonalens vardag. Resultaten ska också utnyttjas i arbetet med att utveckla dokumenteringen så, att personalen kan använda mera av sin arbetstid för klienterna och patienterna.   
 
Undersökningen om dokumenteringen genomförs som ett samarbete inom två olika pågående program. Syftet med programmet för ett gott arbete är att minska bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården bland annat genom att se till att de yrkesutbildade personerna får mera tid för klient- och patientarbetet. Samtidigt pågår också ett program för digitaliseringen av social- och hälsovårdstjänster med syftet att främja digitaliseringens utveckling inom social- och hälsovård.    

Webbenkäten kan besvaras under oktobermånad.  

Mer information:

Taina Mäntyranta, medicinalråd (Programmet för ett gott arbete), tfn 0295 163 692 
 Markku Heinäsenaho, specialsakkunnig (Digitalisering och informationshantering), tfn 0295 163 158