STM pyytää lausuntoja kansainvälisen terveyssäännöstön muutosten toteutuksesta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jonka avulla toteutettaisiin kansallisesti kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) muutokset. Lausuntoaika on 27.1.–7.3.2024.
IHR on keskeisin voimassaoleva kansainvälinen sopimus ja yhteistyön perusta, joka kattaa toimia rajat ylittäviin terveysuhkiin varautumiseksi ja vastaamiseksi. Sen tarkoituksena on ehkäistä, torjua ja hallita tartuntatautien leviämistä kansainvälisesti.
Paremmat välineet ehkäistä ja torjua pandemioita ja muita terveysuhkia
Koronapandemian seurauksena WHO:n jäsenvaltiot arvioivat, että kansainvälistä sääntelykehystä pandemioihin ja muihin terveysuhkiin varautumiseksi tulee vahvistaa. WHO:n jäsenvaltiot neuvottelivat IHR:n muutoksista marraskuusta 2022 lähtien, ja muutokset hyväksyttiin WHO:n yleiskokouksessa 1.6.2024. Neuvottelutulos noudatti Suomen kantaa ja tavoitteita.
IHR:n muutokset antavat kansainväliselle yhteisölle paremmat välineet ehkäistä ja torjua pandemioita ja muita terveysuhkia. Muutokset sisältävät myös pienempiä teknisiä päivityksiä.
Suomelle ei tule muutoksista merkittäviä käytännön vaikutuksia eikä lisäkustannuksia
IHR:n muutokset tuovat lähinnä muutoksia terminologiaan. Lisäksi jäsenmaita pyydetään nimeämään nykyisen IHR-yhteysviranomaisen lisäksi erillinen IHR-viranomainen. Suomen IHR-yhteysviranomainen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja IHR viranomaiseksi ehdotetaan STM:öä.
Uuden viranomaisen nimeämisellä ei olisi Suomelle merkittäviä käytännön vaikutuksia.
Säännöstöön on lisätty uutena pandemiahätätilanteen määritelmä, joka ei myöskään tuo Suomelle uusia tehtäviä tai resursointitarpeita. IHR:n soveltamisalaa laajennetaan tautien ehkäisyn lisäksi kansainväliseen leviämiseen varautumiseen ja säännöstöön on lisätty velvoite kansanterveysuhkien estämisestä.
Uudet tehtävät ovat sellaisia, joita Suomessa jo toteutetaan voimassa olevan kansallisen lainsäädännön nojalla tai joita Suomessa muutoinkin pyritään kehittämään. Siksi muutoksesta ei arvioida aiheutuvan Suomelle lisäkustannuksia.
Yhden säännöstön lisäyksen myötä perustettaisiin koordinoiva rahoitusmekanismi, joka voisi lisätä rahoitustarpeita tilanteessa, jossa nykyiset rahoitusmekanismit osoittautuisivat riittämättömiksi. Myöskään tästä ei arvioida syntyvän merkittäviä uusia kustannuksia Suomelle, koska rahoitus perustuu vapaaehtoisuuteen.
Muutokset käsittelee hallitus, eduskunta ja tasavallan presidentti
WHO:n pääjohtaja lähetti jäsenmaille kirjeen IHR:n muutoksista syyskuussa 2024. Jäsenmailla on tämän jälkeen kymmenen kuukautta aikaa tarkastella muutoksia ja hyväksyä ne kansallisesti. Muutokset tulevat voimaan 12 kuukauden päästä pääjohtajan ilmoituksesta niissä jäsenmaissa, jotka eivät ole ilmoittaneet irtautuvansa muutoksista.
Suomessa muutokset käsittelee ensin valtioneuvosto, sitten eduskunta ja lopuksi tasavallan presidentti.
Lisätietoja
hallitusneuvos Mirka-Tuulia Kuoksa, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
lakimies Jenna Uusitalo, etunimi.sukunimi(at)gov.fi