Hyppää sisältöön

STM pyytää lausuntoja ruoka-aputoiminnan tuen vakinaistamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2024 14.48
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esityksestä, jolla ruoka-aputoiminnan rahoituksen valtionavustushaku vakinaistettaisiin. Valtionavustushaun vakinaistaminen on osa Petteri Orpon hallitusohjelmaa. Lausuntojen määräaika on 12.8.2024.

Ruoka-aputoiminnan tuki vakinaistettaisiin uudella asetuksella, jonka ehdotetaan tulevan voimaan 1.10.2024 alkaen. Ensimmäinen avustushaku järjestettäisiin loppuvuodesta 2024. Haku olisi kohdennettu kunnille tai hyvinvointialueille, jotka hankehallinnoijana vastaisivat avustustoiminnan kokonaisuudesta tietyn alueen osalta.

Ruoka-aputoiminnan rahoituksen valtionavustushaun vakinaistaminen luo osaltaan edellytyksiä pääosin lahjoituksiin perustuvan ruoka-aputoiminnan jatkuvuudelle, lisää rahoituksen ennakoitavuutta ja voi siten helpottaa vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen ja muiden yleishyödyllisten toimijoiden toiminnan suunnittelua ja kehittämistä. Tavoitteena on tukea ruoka-aputoiminnan järjestämisen mahdollisuuksia laajasti koko maassa sekä vahvistaa ruoka-aputoimijoiden alueellista yhteistyötä. 

Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ruoka-aputoiminnan yhteyttä ja kiinnittymistä alueelliseen, osallisuutta edistävään ja eriarvoisuutta, köyhyyttä, syrjäytymistä ja syrjintää vähentävään hyvinvointityöhön, kuten hyvinvointialueen ja kuntien toteuttamaan etsivään työhön tai hyvinvointialueen yhteisösosiaalityöhön.

Ruoka-aputoiminta alkoi laajamittaisesti Suomessa 1990-luvun laman yhteydessä, ja viimeistään 2010-luvulla auttaminen monipuolistui ja vakiintui. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt kertaluonteisia avustuksia ruoka-apuun vuodesta 2016 alkaen lähes vuosittain. 

Ruoka-aputoiminnan järjestämiseen ei ole velvoittavaa lainsäädäntöä eikä se kuulu osaksi julkista sosiaaliturvaa.  Uudella asetuksella ei lisättäisi velvollisuuksia kunnille tai hyvinvointialueille.

Hallituksen esityksestä voi antaa lausuntoja 17.6–12.8.2024.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Lassi Kauttonen, p. 0295163577 (ei tavoitettavissa viikoilla 26-30).
sosiaalineuvos Virva Juurikkala, p. 0295 163 204  (ei tavoitettavissa viikoilla 26, 29-31)

Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]

Orpon hallitusohjelma Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta