Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om permanent stöd för mathjälpsverksamhet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2024 14.48 | Publicerad på svenska 18.6.2024 kl. 14.07
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om en regeringsproposition som gör utlysningen av statsunderstöd för finansiering av mathjälpsverksamhet permanent. Utlysningen av statsunderstöd ska göras permanent enligt regeringsprogrammet för Petteri Orpo. Remisstiden löper ut den 12 augusti 2024.

Stödet för mathjälpsverksamheten ska bli permanent genom en ny förordning som enligt förslaget träder i kraft den 1 oktober 2024. Den första ansökningsomgången ordnas i slutet av 2024. Utlysningen riktas till kommuner eller välfärdsområden som i egenskap av projektadministratör ansvarar för understödsverksamheten som helhet i fråga om ett visst område.

När utlysningen av statsunderstöd för finansiering av mathjälpsverksamhet blir permanent, skapas förutsättningar för kontinuitet i mathjälpsverksamhet huvudsakligen baserad på donationer, blir finansieringen mera förutsägbar, och planeringen och utvecklingen blir lättare för organisationer som utför frivilligarbete och andra allmännyttiga aktörer. Avsikten är att stödja möjligheterna att ordna mathjälpsverksamhet brett i hela landet och stärka det regionala samarbetet mellan aktörer som ordnar mathjälp. 

Avsikten är dessutom att stärka mathjälpsverksamhetens enhetlighet och förankring i det regionala välfärdsarbetet, till exempel välfärdsområdenas och kommunernas uppsökande arbete eller samhällsinriktat socialt arbete inom välfärdsområdena, för att främja delaktighet och minska ojämlikhet, fattigdom, marginalisering och diskriminering.

Mathjälpsverksamheten inleddes i stor skala i Finland i samband med den ekonomiska depressionen på 1990-talet och senast på 2010-talet blev hjälpen mångsidigare och etablerad. Social- och hälsovårdsministeriet har nästan årligen från och med 2016 beviljat understöd av engångsnatur för mathjälp. 

Det finns ingen förpliktande lagstiftning om ordnande av mathjälpsverksamhet och det ingår inte i den offentliga sociala tryggheten.  Den nya förordningen medför inga nya skyldigheter för kommunerna eller välfärdsområdena.

Utlåtanden om regeringspropositionen ska lämnas in 17.6–12.8.2024.

Mer information:

Lassi Kauttonen, regeringsråd, tfb 0295163577 (inte anträffbar veckorna 26–30).
Virva Juurikkala, socialråd, tfn 0295 163 204 (inte anträffbar veckorna 26, 29–31)

E-postadresserna har formen [email protected].

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle Orpos regeringsprogram