Hyppää sisältöön

Tahdosta riippumaton psykiatrinen lääkehoito vaatii jatkossa hallintopäätöksen - Päätöslomake nyt julkaistu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2024 14.40
Tiedote

Huhtikuun alussa tulee voimaan mielenterveyslain muutos, jonka mukaan tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa olevan potilaan psyykkisen sairauden lääkehoitoon vaaditaan hallintopäätös, jos hoitoa ei onnistuta toteuttamaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Nyt STM on julkaissut lomakkeen, jolla päätös annetaan.

Hallintopäätös täytyy antaa, jos potilas vastustaa lääkehoitoa, hänen tahdostaan ei saada selvyyttä tai potilas pyytää päätöstä. Potilaalla on mahdollisuus hakea muutosta kyseiseen päätökseen valittamalla hallinto-oikeuteen.

Muutoksenhakuasia on käsiteltävä tuomioistuimessa kiireellisenä. Riittävän lääketieteellisen asiantuntemuksen varmistamiseksi hallinto-oikeudessa asian käsittelyyn ja ratkaisemiseen osallistuu asiantuntijajäsen.

Päätöslomake on lisätty 6.3.2024 annettuun asetukseen. Asetus on julkaistu 11.3.2024 Suomen säädöskokoelmassa numerolla 102/2024. Lomake lisätään ennen asetuksen voimaantuloa täytettävässä PDF-muodossa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivulle: 

Tietojärjestelmätoteutuksia varten lomakerakenne julkaistaan myöhemmin myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koodistopalvelussa. 

Lisätietoja 

Hallitussihteeri Ida Hakanen, p. 0295 163 173, [email protected]
 

Sivun alkuun