Hoppa till innehåll

Nu krävs det ett förvaltningsbeslut för läkemedelsbehandling av psykiska sjukdomar oberoende av patientens vilja - beslutsblanketten har publicerats

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.3.2024 14.40
Pressmeddelande

Från början av april gäller en ändring i mentalvårdslagen som innebär att det krävs ett förvaltningsbeslut för läkemedelsbehandling av psykiska sjukdomar oberoende av patientens vilja om behandlingen inte kan ges i samförstånd med patienten. Nu har social- och hälsovårdsministeriet gett ut den blankett som ska användas för beslutet.

Ett förvaltningsbeslut ska lämnas om patienten motsätter sig läkemedelsbehandling, om patientens vilja inte kan klargöras eller om patienten begär det. Patienten kan söka ändring i beslutet genom besvär hos förvaltningsdomstolen.

Ärenden som gäller ändringssökande ska behandlas i domstolen i brådskande ordning. För att säkerställa att den medicinska kompetensen är på en tillräckligt hög nivå deltar en expert i behandlingen och avgörandet av ärendet.

Beslutsblanketten har fogats till den förordning som utfärdades den 6 mars 2024. Förordningen 102/2024 publicerades den 11 mars 2024 i Finlands författningssamling. Blanketten kommer att finnas i ifyllbart pdf-format på social- och hälsovårdsministeriets webbplats innan förordningen träder i kraft.  

För informationssystembehov publiceras blankettstrukturen senare också i Institutet för hälsa och välfärds kodtjänst.  

Mer information 

Ida Hakanen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 173, [email protected]

Tillbaka till toppen