Hyppää sisältöön

Televisiolähetykset siirtyvät teräväpiirtoon vuonna 2025 – täydentävällä toimeentulotuella voidaan tukea laitehankintoja harkitusti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.8.2024 16.32
Uutinen

Televisiolähetykset siirtyvät keväällä 2025 teräväpiirtolaatuun, jonka jälkeen perusmuotoiset tv-lähetykset päättyvät. HD-siirtymä muuttaa mahdollisuutta seurata tv-lähetyksiä nykyisillä laitteilla. STM on lähettänyt hyvinvointialueille ohjeen koskien laitteiden hankintaa täydentävällä toimeentulotuella.

HD- eli teräväpiirtosiirtymässä on kyse television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. Yle on arvioinut, että 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloudella ei vielä tällä hetkellä ole teräväpiirtolaitetta. HD-siirtymän aiheuttamat muutokset koskevat arvion mukaan erityisesti ikääntyneitä, vähävaraisia sekä henkilöitä, joiden toimintakyky on heikentynyt.

Toimeentulotuessa tarpeelliseksi menoksi voidaan katsoa laite, joka on välttämätön henkilölle tai perheelle yhteiskunnallisen osallisuuden mahdollistamiseksi. Laitteen hankinta lasketaan erikseen harkituksi menoksi, joka katetaan täydentävästä toimeentulotuesta. Päätökset täydentävän toimeentulotuen myöntämisestä perustuvat aina viime kädessä hyvinvointialueiden viranhaltijoiden yksilölliseen harkintaan. Yhteiskunnallinen osallisuus ei kaikissa tapauksissa edellytä television omistamista ja asiakkaan olosuhteet otetaan huomioon päätöstä tehdessä.

Toimeentulotuen luonne viimesijaisena tuen muotona edellyttää sitä, että hankintoja tuetaan lähtökohtaisesti halvimman saatavilla olevan vaihtoehdon mukaisena. 

Tuen hakeminen laitteen hankintaa varten tapahtuu normaalien käytäntöjen mukaisesti. Vaikka tuki käsitellään hyvinvointialueella, hakemus tulee jättää Kelaan, josta se siirretään oikealle hyvinvointialueelle käsiteltäväksi. Asiakas voi hakea tukea myös suoraan hyvinvointialueelta, jos hänellä on voimassa oleva päätös perustoimeentulotuesta tai hänen tilanteensa muutenkin edellyttää sosiaalihuollon arviointia.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Ritva Liukonen, p. 0295 163 278, [email protected]