Hoppa till innehåll

Tv-sändningar övergår till högupplösta sändningar 2025 – med kompletterande utkomststöd kan man med eftertanke stödja anskaffning av anordningar

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.8.2024 16.32
Nyhet

Våren 2025 övergår TV-sändningarna till högupplöst kvalitet, varefter de normala tv-sändningarna avslutas. Övergången till HD ändrar möjligheten att följa tv-sändningar med nuvarande apparater. Social- och hälsovårdsministeriet har skickat en anvisning till välfärdsområdena om anskaffning av apparater genom kompletterande utkomststöd.

Övergången till HD eller högupplösning handlar om utveckling av produktions-, sändnings- och mottagningsteknik för tv. Yle har uppskattat att 100 000–150 000 hushåll med antennnät för närvarande ännu inte har en apparat med högupplösning. De ändringar som orsakas av övergången till HD gäller enligt uppskattning i synnerhet äldre, mindre bemedlade samt personer med försämrad funktionsförmåga.

När det gäller utkomststödet kan anordningar anses vara godtagbara utgifter om de är nödvändiga för att personen eller familjen i fråga ska ha möjlighet att vara delaktig i samhället. Anskaffningen av en anordning räknas separat som en behövlig utgift som täcks genom det kompletterande utkomststödet. Besluten om beviljandet av kompletterande utkomststöd baserar sig alltid i sista hand på en individuell prövning som görs av välfärdsområdenas tjänsteinnehavare. Samhällelig delaktighet förutsätter inte alltid att man äger en tv, och när det gäller sökandes omständigheter beaktas dessa när beslut fattas.

Utkomststödets karaktär av stöd i sista hand förutsätter att anskaffningarna i regel ska stödjas enligt det förmånligaste alternativ som är tillgängligt. 

Ansökan om stöd för anskaffning av en anordning ska göras på normalt sätt. Även om ansökningarna behandlas av välfärdsområdena ska ansökan lämnas till FPA, varifrån den sedan överförs till rätt välfärdsområde för behandling. Man kan också söka stöd direkt av välfärdsområdet, om man har ett gällande beslut om grundläggande utkomststöd eller om situationen också i övrigt förutsätter en bedömning inom socialservicen.

Mer information

Ritva Liukonen, specialsakkunnig, tfn 029 516 3278, [email protected]