Hyppää sisältöön

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä etsii uusia ratkaisuja tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2022 9.06
Tiedote 43/2022

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kehittämistyöryhmän, jonka tehtävänä on tehdä tupakkalain tavoitteen mukaisesti tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista tukevia ja edistäviä ehdotuksia. Riippuvuuksien vähentäminen ja määrätietoisen työn jatkaminen tupakoinnin lopettamiseksi on osa hallitusohjelmaa.

Kehittämistyöryhmän tehtävä on edistää tupakkalakiin asetettuja tavoitteita, joka edellyttää toimenpiteitä aloittamisen ehkäisyyn ja lopettamisen tukemiseen. Tavoitteena on, että väestöstä enintään viisi prosenttia käyttää päivittäin tupakka- tai nikotiinituotteita vuonna 2030. Lisäksi työryhmän ehdottamilla toimenpiteillä pyritään siihen, että tulevaisuudessa yhä harvempi aloittaisi tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Työryhmän puheenjohtajaksi on nimetty johtaja Ilkka Oksala Elinkeinoelämän keskusliitosta ja varapuheenjohtajana toimii johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työryhmä tulee kuulemaan eri alojen asiantuntijoita sekä tekemään taustaselvitystä myös kansainvälisestä tilanteesta ja uusista tupakkapoliittisista keinoista yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. 

Työryhmän tehtävänä on selvittää millä toimilla voidaan edistää nikotiinituotteiden käytön loppumista sekä tehdä selvityksen pohjalta toimenpide-ehdotuksia. Myös ehdotukset asuntoyhteisöjen savuttomuudesta ja sen tukemisesta sääntelyllä on nostettu yhdeksi työryhmän tehtävistä. Lisäksi työryhmä pohtii tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja nikotiinia sisältävien tupakan vastikkeiden ostoikärajan nostamista.  

Kehittämistyöryhmän toimikausi päättyy tammikuun 2023 lopussa.

Päivitetty15.2.2022 klo 13.20: Linkki johti ennen tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän asetuspäätökseen. Linkki on korjattu johtamaan kehittämistyöryhmän hankeikkunaan.

Lisätietoja:

Jaana Markkula, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]
Ilkka Oksala, johtaja, elinkeinoelämän keskusliitto, [email protected]