Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Förslagen om jämkningen av utkomstskyddet för arbetslösa på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.6.2022 8.07 | Publicerad på svenska 21.6.2022 kl. 13.26
Pressmeddelande 150/2022

Syftet med propositionen är att främja partiell sysselsättning och mottagande av kortvarigt arbete och att förtydliga den jämkning av arbetslöshetsförmånen som görs enligt utbetalningsprincipen. Utlåtandena om förslagen ska lämnas in före den 5 augusti 2022.

Utkastet till regeringens proposition innehåller tre ändringar.

Särskild bedömning av arbetstiden tas in i lag

Enligt förslaget föreligger rätt till jämkad arbetslöshetsförmån, om man utifrån arbetets art och omständigheter kan dra slutsatsen att arbetstiden inte överskrider gränsen för heltidsarbete (över 80 procent av maximiarbetstiden).

Förslaget innebär att den nuvarande etablerade tillämpningspraxisen i fråga om särskild bedömning av arbetstid tas in i lag. Det är fråga om situationer då lönen inte baserar sig på arbetstiden, men det ändå kan påvisas att arbetstiden är partiell.

Den särskilda jämkningsperioden och den beräknade lönen slopas permanent

Reglerna om den särskilda jämkningsperioden och beräknad lön i lagen om utkomstskydd för arbetslösa har inte tillämpats under coronapandemin, alltså sedan våren 2020. Ändringarna är temporärt i kraft till utgången av året. Nu föreslås det att ändringarna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska bli permanenta.

Korrigeringar i fråga om jämkning enligt utbetalningsprincipen

När en person betalas arbetsinkomst för en tidsperiod som är längre än en månad fördelas arbetsinkomsten så att den påverkar utbetalningsmånaden och därpå följande perioder. I praktiken fördelas även arbetstiden som ligger till grund för arbetsinkomsten på motsvarande sätt, men bestämmelser om detta finns inte i lagen. Nu föreslås det att det i lagen preciseras i vilka situationer arbetsinkomsten ska fördelas på detta sätt. Även bestämmelserna om fördelningen av arbetstiden ska tas in i lagen.

I stället för den kalendervecka som nu är arbetstidsgranskningsperiod föreslås det att arbetstidsgranskningen ska göras under en jämkningsperiod på fyra veckor eller en månad , när personens arbetstid per dag har förkortats på grund av permittering eller av en orsak som jämställs med permittering eller när personen är förhindrad att arbeta på grund av en sådan arbetskonflikt som inte har samband med personens anställningsvillkor eller arbetsförhållanden.

Mer information

Pekka Paaermaa, regeringssekreterare 15.6–24.7, [email protected]
Eeva Vartio, regeringssekreterare 27.6–12.7, [email protected]
Joni Rehunen, specialsakkunnig 13.7–5.8., [email protected]

 
Sivun alkuun