Hyppää sisältöön

Uusi kokonaisarkkitehtuuri ohjaa lääkehoidon ja -jakelun tiedonhallinnan kehittämistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2024 13.31
Tiedote
Lääkkeitä kämmenellä

Lääkehoidon ja -jakelun tiedonhallinnan kokonaisarkkitehtuuri on päivitetty yhteistyössä kansallisten ja alueellisten asiantuntijoiden kanssa. Kokonaisarkkitehtuuria on laajennettu kattamaan apteekkien toimintaa lääkejakelun tiedonhallinnan ja digitaalisten työvälineiden kehittämisen näkökulmasta.

Kokonaisarkkitehtuurin keskeisenä tavoitteena on kehittää tiedonhallintaa varmistamaan lääkehoidon kokonaisuuden hallintaa, hoidon jatkuvuutta ja hoitoon sitoutumista sekä parantaa seurannan, arvioinnin, ohjauksen valvonnan ja varautumisen tietopohjaa.

Kokonaisarkkitehtuurilla tarkoitetaan kokonaisvaltaista tapaa suunnitella ja kehittää toimijoiden, prosessien, tiedon ja tietojärjestelmien muodostamaa kokonaisuutta. Arkkitehtuurit konkretisoivat strategiaa, toiminnan tavoitteita sekä toimivat tiedon käsittelyn lähtökohtana ja tukena.

Kokonaisarkkitehtuuri tukee hallitusohjelman toteuttamista

Orpon hallitusohjelmassa lääkeasioiden tiedonhallinnan kehittäminen on nostettu yhdeksi Kanta-lääkityslistan toimeenpanon ja kehittämisen jatkamisen tavoitteista. Lisäksi parannetaan lääkehoitojen kustannusvaikuttavuutta sekä tutkittuun tietoon perustavaa lääkkeiden määräämistä ja käyttöä muun muassa lääketietokantaa ja -varantoa kehittämällä. Lääkeasioiden tiedonhallinnan kehittämiseen vaikuttaa myös eurooppalaisen terveysdata-avaruuden (EHDS) kehittyminen ja toimeenpano.

Lääkehoidon ja -jakelun kokonaisarkkitehtuuri avaa näitä kehittämistavoitteita sekä tukee osaltaan tavoitteiden saavuttamista. Arkkitehtuuri sisältää myös kehittämispolut lyhyelle aikavälille kattaen tämän hallituskauden tavoitteet sekä pidemmälle aikavälille tunnistaen tulevia tarpeita lääkeasioiden ja digitaalisten palveluiden tiedonhallinnan kehittämiselle.

Kokonaisarkkitehtuuria kuvaava julkaisu on saatavilla täällä:

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Riikka Vuokko, puh. 0295 163 600
Erityisasiantuntija Heidi Tahvanainen, puh. 0295 163 329

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]