Hoppa till innehåll

Ny övergripande arkitektur styr utvecklandet av informationshanteringen inom läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 13.31
Pressmeddelande
-

Nationella och regionala experter har uppdaterat den övergripande arkitekturen för informationshanteringen inom läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution. I den nya övergripande arkitekturen ingår nu också apotekens verksamhet i utvecklandet av informationshanteringen och de digitala verktygen för läkemedelsdistributionen.

Det centrala målet för den övergripande arkitekturen är att utveckla informationshanteringen så att man kan  hantera helheten för läkemedelsbehandling på ett kontrollerat sätt, säkerställa kontinuiteten i vården och att patienterna förbinder sig till vården samt förbättra kunskapsunderlaget för uppföljningen, utvärderingen, styrningen, tillsynen och beredskapen.

Med övergripande arkitektur avses ett  övergripande sätt att planera den helhet som består av aktörer, processer, information och informationssystem. Arkitekturen konkretiserar strategin och målen för verksamheten och ger en grund och stöder informationshanteringen.

Den övergripande arkitekturen stöder åtgärderna i regeringsprogrammet

I regeringsprogrammet för Orpos regering är utvecklandet av informationshanteringen i läkemedelsärenden ett av målen för det fortsatta arbetet med medicineringslistan i Kanta. Målet är också att utveckla läkemedelsdatabasen och datalagret för läkemedelsinformation så att läkemedelsbehandlingarna blir mer kostnadseffektiva och förskrivningen och användningen av läkemedel mer evidensbaserad. Även utvecklingen och genomförandet av det europeiska hälsodataområdet (EHDS) påverkar utvecklandet av informationshanteringen i läkemedelsärenden.

Den övergripande arkitekturen för läkemedelsbehandling och läkemedelsdistribution öppnar och främjar de europeiska utvecklingsmålen. Arkitekturen innefattar också riktlinjerna på kort sikt för de utvecklingsåtgärder som ska vidtas enligt målen för regeringsperioden, och på lång sikt för identifieringen av framtida behov att utveckla informationshanteringen i läkemedelsärenden och e-tjänster.

Läs mer i publikationen om den övergripande arkitekturen:

Mer information

Riikka Vuokko, specialsakkunnig, tfn 0295 163 600
Heidi Tahvanainen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 329

E-postadresserna har formen [email protected]