Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto antoi asetuksen hyvinvointialueiden yhteistyösopimuksen sisällöstä ja valmistelusta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.43 | Muokattu 3.1.2024 klo 12.32
Tiedote

Valtioneuvosto antoi 2.3.2023 asetuksen, jolla tarkennetaan hyvinvointialueiden kesken laadittavan yhteistyösopimuksen sisältöä ja valmistelua.

Yhteistyösopimuksen tarkoituksena on varmistaa yhteistyöalueeseen kuuluvien hyvinvointialueiden keskinäinen työnjako, yhteistyö ja yhteensovittaminen. Sopimuksella pyritään turvaamaan hyvinvointialueiden lakisääteisten tehtävien toteutuminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuus.

Asetuksella tarkennetaan joitain yhteistyösopimuksessa sovittavia asioita, kuten yhteistyötä ja työnjakoa harvoin tarvittavien tai erityisen vaativien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä. Asetuksella tarkennetaan myös hyvinvointialueiden koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteensovittamista yhteistyöalueella sekä yhteistyötä sähköisissä palveluissa ja tietojärjestelmissä. 

Lisäksi asetuksessa säädetään häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumisesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskuksen toiminnan järjestämisestä. Etelä-Suomen yhteistyöalueen on sovittava eräistä Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän koordinaatiotehtävistä.

Ohjemateriaalia sopimusten tueksi tulossa kevään 2023 aikana

Asetuksella asetetaan joitakin reunaehtoja hyvinvointialueiden keskinäiselle sopimiselle. Hyvinvointialueet sopivat keskenään sopimuksen tarkemmasta sisällöstä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain puitteissa. 

Sosiaali- ja terveysministeriö laatii kevään 2023 aikana hyvinvointialueille ohjemateriaalia yhteistyösopimusten laatimisen tueksi. Tarkoituksena on auttaa hyvinvointialueita hahmottamaan yhteistyösopimukseen vaikuttavien säännösten kokonaisuutta. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain lisäksi yhteistyösopimuksen sisältöön vaikuttavat erityisesti terveydenhuollon keskittämisasetus sekä päivystysasetus. Asetuksella säänneltävä osuus voi vielä täydentyä myöhemmin. Jatkossa asetuksen sisältöä on tarkoitus yhteensovittaa sosiaali- ja terveydenhuollon muiden yhteistyötä ja työnjakoa koskevien asetusten kanssa

Asetus tulee voimaan 1.7.2023. Hyvinvointialueiden yhteistyösopimukset tulee hyväksyä viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä.

Lisätietoja

Erkki Papunen, hallitusneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö
Linda Soikkeli, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö
[email protected]

Muokattu 8.3. klo 12.16: Termi valmiusyksikkö korjattu valmiuskeskukseksi.

Muokattu 20.4. klo 14.41: Lisättiin liitteeksi asetusmuistio

Sivun alkuun