Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Statsrådet har utfärdat en förordning om innehållet i och beredningen av samarbetsavtal mellan välfärdsområden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.3.2023 13.43 | Ändrad 3.1.2024 kl. 12.32
Pressmeddelande

Den 2 mars 2023 utfärdade Statsrådet en förordning där innehållet i och beredningen av samarbetsavtalen mellan välfärdsområdena preciseras.

Syftet med samarbetsavtalet är att säkerställa att arbetsfördelningen, samarbetet och samordningen mellan de välfärdsområden som ingår i samarbetsområdet. Genom avtalet strävar man efter att trygga verkställandet av välfärdsområdenas lagstadgade uppgifter och kostnadseffektiviteten inom social- och hälsovården. 

I förordningen preciseras vissa saker som ska ingå i samarbetsavtalet såsom samarbetet och samarbetsfördelningen vid ordnandet av sådana social- och hälsovårdstjänster som behövs sällan eller som är särskilt krävande. I förordningen preciseras välfärdsområdenas samordning av utbildnings-, forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheten i samarbetsområdet och deras samarbete i e-tjänster och informationssystem.  

I förordningen föreskrivs också om beredskapen för störningar och undantagsförhållanden och om organiseringen av verksamheten i beredskapscentralerna för social- och hälsovård. Södra Finlands samarbetsområde ska dessutom avtala om vissa samordningsuppgifter som hör till Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.

Anvisningarna om avtalen blir klara under våren 2023

Genom förordningen ställs det vissa ramvillkor i fråga om välfärdsområdenas inbördes avtal.  Välfärdsområdena kommer sinsemellan överens noggrannare om innehållet i avtalet inom ramarna för lagen om ordnande av social- och hälsovård.  

Under våren 2023 utarbetar social- och hälsovårdsministeriet anvisningar för välfärdsområdena som stöd för beredningen av samarbetsavtalen. Anvisningarna hjälper välfärdsområdena att greppa helheten av de bestämmelser som gäller samarbetsavtalet.  

Förutom lagen om ordnande av social- och hälsovård påverkas samarbetsavtalet också i synnerhet av förordningen om centralisering av socialvården och jourförordningen. Det innehåll som ska ingå i en förordning kompletteras eventuellt senare. Avsikten är att innehållet i förordningen i fortsättningen ska harmoniseras med de andra förordningarna om samarbetet och arbetsfördelningen inom social- och hälsovård. 

Förordningen träder i kraft den 1 juli 2023. Välfärdsområdenas samarbetsavtal ska godkännas före utgången av år 2025. 

Ytterligare information

Erkki Papunen, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet
Linda Soikkeli, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet
[email protected]

 
Tillbaka till toppen