Vammaispalvelulain soveltamisalaan tarkennuksia
Eduskunta hyväksyi tarkennukset vammaispalvelulain soveltamisalaan. Soveltamisalan tarkennuksen myötä vammaispalvelulain perusteella järjestettäisiin palveluita vain, jos ensisijaisessa lainsäädännössä tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä. Laki tulee voimaan 1.1.2025.
Soveltamisalaa tarkennetaan korostamalla vammaispalvelujen toissijaisuutta suhteessa ensisijaisiin, esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisiin, palveluihin. Palvelusta perittävä asiakasmaksu ei jatkossa vaikuta asiakkaan edun arviointiin eikä päätökseen myöntää palveluja vammaispalvelulain tai jonkin muun ensisijaisesti sovellettavan lain perusteella.
Lisäksi säädettävä suojasäännös asiakasmaksuihin liittyen määrittelee, että vammaiselle henkilölle myönnetystä ensisijaisesta palvelusta on jätettävä perimättä asiakasmaksu tai alennettava sitä, jos maksu estää tai vaarantaa vammaisen henkilön palvelujen käyttämisen.
Hallituksen esittämästä lakiehdotuksesta on eduskuntakäsittelyssä poistettu niin kutsuttu elämänvaihetta koskeva tarkennus. Tarkennuksessa esitettiin vammaispalvelulain mukaisia palveluja järjestettävän vain, jos henkilön välttämätön avun ja tuen tarve poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve.
Asiakkaan palvelutarpeen arviointia ja asiakassuunnitelmaa tehtäessä tulee ottaa huomioon henkilön elämänvaihe ja elämäntilanne, vaikka nimenomaista elämänvaihetta koskevaa (2 §:n 3) momenttia ei lisättykään soveltamisalapykälään. Näin tehdään jo olemassa olevan lain perusteella. Vammaispalvelut myönnetään aina yksilöllisen tarvearvioinnin perusteella. Soveltamisalan edellytysten lisäksi henkilön on täytettävä palvelukohtaiset myöntämisedellytykset. Lisätietoa saa THL:n verkkosivuilta.
Soveltamisalan tarkennuksen tavoitteet
Esityksen tarkoituksena on, että lain soveltamisen piiriin tulevat myös sellaiset henkilöt, jotka ovat jääneet aikaisemmin lainsäädännössä väliinputoajan asemaan, kuten autismi- ja neurokirjon henkilöt sekä lievästi kehitysvammaiset henkilöt. Kaikkien vammaisten henkilöiden palvelutarve tulee arvioida yksilöllisesti.
Vammaispalvelulain soveltamisalaa tarkentamalla pyritään:
- Turvaamaan vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen ja palvelujen saatavuus.
- Säilyttämään uusi vammaispalvelulaki vammaisille henkilöille tarkoitettuna erityislakina.
- Turvaamaan hyvinvointialueiden mahdollisuus toimeenpanna uudistus.
- Varmistamaan lain yhtenäinen soveltaminen ja yhdenvertainen palvelujen saanti eri alueilla.
Mitä seuraavaksi
Tasavallan presidentti vahvisti lain 30.12.2024.
Vammaispalvelulaki ja sen soveltamisalan muutokset tulevat voimaan 1.1.2025. Hyvinvointialueille osoitetaan valtion talousarviossa 45 miljoonan euron lisäys vuodelle 2025 uuden vammaispalvelulain toimeenpanemiseksi.
Ministeriö antaa soveltamisalasta ohjauskirjeen ja toimeenpanon koulutusta alkuvuodesta. THL:n vammaispalvelujen käsikirjaan päivitetään omat sivut soveltamisalasta.
Lisätietoja
Lakimies Terhi Karaus, p. 0295 163 245
Erityisasiantuntija Kaarina Tuokko, p. 0295 163 340
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]