Hoppa till innehåll

Tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice preciseras

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 30.12.2024 14.42
Pressmeddelande
-

Riksdagen har godkänt preciseringarna av tillämpningsområdet för lagen om funktionshinderservice. Preciseringen av tillämpningsområdet innebär att de tjänster som avses i lagen om funktionshinderservice ska tillhandahållas endast när de tjänster som avses i den primära lagstiftningen inte är lämpliga och tillräckliga med hänsyn till personens individuella servicebehov och intresse. Lagen träder i kraft den 1 januari 2025.

Preciseringen av tillämpningsområdet handlar om att betona funktionshinderservicens sekundära karaktär i förhållande till de primära tjänsterna, dvs. till exempel de tjänster som avses i socialvårdslagen.  Serviceavgifterna kommer i fortsättningen inte att påverka bedömningen av kundens intresse eller huruvida beslutet att bevilja tjänster fattas med stöd av lagen om funktionshinderservice eller någon annan primär lag som tillämpas i första hand.   

Enligt den föreslagna skyddsbestämmelsen om kundavgifterna ska man antingen inte ta ut någon avgift alls eller sänka avgiften för en primär tjänst som beviljats en person med funktionsnedsättning, om avgiften hindrar eller gör det svårare för personen med funktionsnedsättning att använda servicen.

Vid behandlingen i riksdagen slopades preciseringen gällande begreppet livsskede i regeringens utkast till lagförslaget. Det föreslogs att tjänster enligt lagen om funktionshinderservice ska tillhandahållas endast om personens nödvändiga behov av hjälp och stöd avviker från det normala behovet i det aktuella livsskedet. 

I bedömningen av kundens servicebehov och i klientplanen bör personens livsskede och livssituation beaktas trots att man bestämde att slopa detta moment som skulle ha preciserat begreppet livsskede (2 § 3 mom.). Det här har krävts också när den gällande lagen har tillämpats. Funktionshinderservice beviljas alltid på grundval av en individuell behovsprövning. Förutom villkoren i fråga om tillämpningsområdet ska personen också uppfylla de servicespecifika förutsättningarna för beviljandet. Mer information ges på THL:s webbplats. 

Syftet med preciseringen av tillämpningsområdet

Tillämpningsområdet preciseras för att också vissa grupper som enligt den gällande lagstiftningen varit missgynnade ska omfattas av tillämpningsområdet, till exempel personer med neuropsykiatriska störningar såsom autism eller lindriga utvecklingsstörningar.  Servicebehovet hos personer med funktionsnedsättning ska alltid bedömas individuellt. 
Genom att precisera tillämpningsområdet strävar man efter att

  1. garantera rättigheterna och tillgången till tjänster för personer med funktionsnedsättning
  2. se till att lagen om funktionshinderservice förblir en speciallag avsedd för personer med funktionsnedsättning
  3. trygga välfärdsområdenas möjligheter att verkställa reformen 
  4. säkerställa en enhetlig tillämpning av lagen och lika villkor för tillgången till tjänster i olika områden

Vad händer efter detta?

Republikens president stadfäste lagen den 30 december 2024.

Lagen om funktionshinderservice och ändringarna av tillämpningsområdet träder i kraft den 1 januari 2025. Välfärdsområdena anvisas i statsbudgeten ett tillägg på 45 miljoner euro för år 2025 för verkställandet av den nya lagen om funktionshinderservice. 

Ministeriet skickar en anvisning till välfärdsområdena om tillämpningsområdet och ordnar en utbildning i början av 2025. THL:s handbok om funktionshinderservice uppdateras de sidor som gäller tillämpningsområdet.  

Mer information

Terhi Karaus, jurist, tfn 0295 163 245
Kaarina Tuokko, specialsakkunnig, tfn 0295 163 340
E-postadresserna har formen [email protected]