Hyppää sisältöön

EU:n liikenneneuvostossa keskustellaan toimista liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2024 14.19
Tiedote
EU:n ja Suomen liput. (Kuva: Shutterstock)

Euroopan unionin liikenneministerit kokoontuvat 18.6.2024 Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Liikenneministereiden on tarkoitus hyväksyä neuvoston yleisnäkemys kahdesta meriturvallisuutta ja sisävesiväyliä koskevasta lainsäädäntöehdotuksesta: uusi asetus Euroopan meriturvallisuusvirastosta (European Maritime Safety Agency, EMSA) ja tarkistettu jokitiedotuspalveluja koskeva direktiivi, eli niin kutsuttu RIS-direktiivi.

Kokouksessa pyritään saavuttamaan yleisnäkemys myös rautateiden ratakapasiteetin käyttöä yhtenäisellä eurooppalaisella rautatiealueella koskevasta uudesta asetuksesta. Lisäksi ministerit saavat tilanneselvityksen mitta- ja massadirektiivistä, yhdistettyjä kuljetuksia koskevasta direktiivistä, ajokieltodirektiivistä sekä asetuksesta koskien matkustajien oikeuksia matkustajan oikeuksista multimodaalisten matkojen yhteydessä.

Liikenneneuvostossa on tarkoitus myös hyväksyä päätelmät Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomuksesta, joka koskee EU:n toimia sen asettamien liikenneturvallisuustavoitteiden saavuttamiseksi.

- Liikennejärjestelmän tulee olla toimiva, turvallinen ja kestävä kaikille kansalaisille ja koko yhteiskunnalle. On erityisen tärkeää, että muutokset geopoliittisessa ja turvallisuustilanteessa otetaan huomioon EU-tason politiikkatoimissa. Liikenneinfrastruktuurin on vahvistettava Euroopan kokonaisturvallisuutta, huoltovarmuutta ja sotilaallista liikkuvuutta, ministeri Ranne sanoo.

Keskiviikkona 19.6.2024 ministeri Ranne osallistuu European Transport Safety Councilin (ETSC) järjestämään liikenneturvallisuuskonferenssiin, jossa julkaistaan Euroopan laajuinen vuosittainen liikenneturvallisuusraportti.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Noora Saarinen-Uutela, p. 050 562 7044, [email protected]