Hoppa till innehåll

EU:s transportråd diskuterar åtgärder för att uppnå trafiksäkerhetsmål

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2024 14.19 | Publicerad på svenska 24.6.2024 kl. 12.44
Pressmeddelande
Bild: Shutterstock

Europeiska unionens transportministrar sammanträder den 18 juni 2024 i Luxemburg. Vid mötet företräds Finland av kommunikationsminister Lulu Ranne.

Transportministrarna har för avsikt att anta rådets allmänna riktlinje om två lagstiftningsförslag om sjösäkerhet och inre vattenvägar: den nya förordningen om Europeiska sjösäkerhetsbyrån (European Maritime Safety Agency, EMSA) och det reviderade direktivet om flodinformationssystem, det så kallade RIS-direktivet.

Vid mötet strävar man också efter att nå en allmän riktlinje om den nya förordningen om utnyttjande av järnvägsinfrastrukturkapacitet i det gemensamma europeiska järnvägsområdet. Ministrarna får dessutom lägesrapporter om direktivet om vikter och dimensioner, direktivet om kombinerad transport, körförbudsdirektivet och förordningen om passagerares rättigheter i samband med multimodala resor.

Transportrådet kommer också att anta slutsatser om Europeiska revisionsrättens särskilda rapport om EU:s insatser för att uppnå sina trafiksäkerhetsmål.

– Trafiksystemet ska vara fungerande, säkert och hållbart för alla medborgare och hela samhället. Det är särskilt viktigt att förändringarna i det geopolitiska läget och säkerhetsläget beaktas i de politiska åtgärderna på EU-nivå. Transportinfrastrukturen ska stärka den övergripande säkerheten, försörjningsberedskapen och militära rörligheten i Europa, säger minister Ranne.

Onsdagen den 19 juni 2024 deltar minister Ranne i en trafiksäkerhetskonferens, som ordnas av European Transport Safety Council (ETSC), och där den årliga europeiska trafiksäkerhetsrapporten offentliggörs.

Mer information:

Noora Saarinen-Uutela, specialsakkunnig, tfn 050 562 7044, [email protected]