Hyppää sisältöön

Lausuntokierros muutoksista meriympäristöä suojeleviin yleissopimuksiin käynnistyy

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2023 9.51
Tiedote
Etualalla vene ja taustalla rahtialus vesillä
Vene ja rahtialus Vuosaaren edustalla (Kuva: Mika Pakarinen, Keksi/LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n meriympäristön suojelukomitean hyväksymien yleissopimusten muutosten kansallisesta hyväksymisestä. Muutokset koskevat meren pilaantumista ehkäisevää MARPOL-yleissopimusta ja painolastivesiyleissopimusta. Lausuntoja voi antaa 3.10.2023 saakka.

IMO:n meriympäristön suojelukomitea (MEPC) antoi 79. istunnossaan joulukuussa 2022 neljä päätöslauselmaa, joilla tehdään oikeudellisesti sitovia muutoksia MARPOL-yleissopimuksen liitteisiin. Päätöslauselmiin tehtyjen muutosten myötä Välimerellä aletaan soveltaa yhtä tiukkaa rikkipäästörajaa kuin Itämerellä. Muutoksilla myös sallitaan alueelliset alusjätteen vastaanottojärjestelyt arktisten merialueiden satamissa. Lisäksi päätöslauselmilla tehtiin eräitä teknisiä muutoksia koskien esimerkiksi aluksilta edellytettävien asiakirjojen malleja.

Meriympäristön suojelukomitea antoi 80. istunnossaan heinäkuussa 2023 yhden päätöslauselman, jolla päivitettiin aluksilta edellytettävän painolastivesipäiväkirjan malli.

Mitä seuraavaksi?

Lausuntoja voi antaa 3.10.2023 asti. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen sopimusmuutokset on tarkoitus esittää valtioneuvoston ja tasavallan presidentin hyväksyttäviksi.

Hyväksymisen jälkeen EU:n ja sen jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan kuuluvat sopimusmuutokset tulee saattaa kansallisesti voimaan.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Laura Sarlin, p. 0295 534 2063, laura.sarlin(at)gov.fi

erityisasiantuntija Laura Rantanen, p. 0295 342 175, laura.rantanen(at)gov.fi