Hyppää sisältöön

Ministeri Ranne EU:n liikenneneuvostoon: Turvallisuus keskiöön niin teillä kuin koko yhteiskunnassa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2024 13.09
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (Kuva: Fanni Uusitalo, VNK)

Euroopan unionin liikenne- ja televiestintäministerit kokoontuvat 5.-6.12.2024 Brysselissä. Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne edustaa Suomea liikenneministerien kokouksessa ja valtiosihteeri Marjo Lindgren televiestintäministerien kokouksessa.

Liikenneturvallisuuteen parannusta ajokieltodirektiivillä

Liikenneneuvoston kokouksessa on määrä hyväksyä yleisnäkemys ajokieltodirektiiviehdotuksesta. Siinä esitetään, että EU:n laajuinen ajokielto voitaisiin määrätä liikennerikoksesta myös silloin, kun rikoksen tekopaikka on toisen kuin ajokortin myöntäneen EU-jäsenvaltion alueella. Ehdotus koskisi vakavimpia liikennerikoksia.

Ehdotuksen tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta vähentämällä vakavia liikennerikoksia ja -rikkomuksia. Suomi kannattaa ehdotusta ja pitää tärkeänä sitä, ettei hallinnollinen taakka kasva merkittävästi tämän direktiivin myötä.

- Liikenteen turvallisuutta tulee parantaa kaikin keinoin. Tarvitaan toimivaa sääntelyä, mutta usein myös ajattelutavan muutosta. Turvallisuuden tulisi olla kaikkien liikenteessä liikkuvien yhteinen asia, toteaa ministeri Ranne.

- Liikenteen infran toimivuudesta tulisi huolehtia koko EU:n alueella. Toimivat, rajat ylittävät yhteydet ovat osa huoltovarmuutta ja koko EU:n kokonaisturvallisuutta, sanoo ministeri Ranne.

Matkustajan oikeuksia vahvistetaan

Liikenneneuvostossa haetaan yleisnäkemystä asetuksesta, joka koskee matkustajan oikeuksia multimodaalisissa eli yhdistetyissä matkoissa. Ne ovat matkoja, joissa matkustaja käyttää lopulliseen määräpaikkaan päästäkseen vähintään kahta joukkoliikenteen muotoa.

Suomi pitää tärkeänä, että matkustaja saa yhdistettyjä matkoja hankkiessaan riittävästi ja ymmärrettävästi tarvitsemaansa tietoa palvelun eri osista vastuussa olevista tahoista sekä oikeuksistaan palvelun tai sen osan myöhästymis- tai peruuntumistilanteissa. Eri toimijoiden roolien ja vastuiden tulisi olla selkeitä.

Yleisnäkemystä haetaan myös asetuksesta, joka koskee matkustajan oikeuksien toteuttamista EU:ssa. Matkustajan oikeudet suojelevat matkustajia ennen matkaa, sen aikana ja matkan jälkeen. Ne kattavat muun muassa vammaisten ja liikuntarajoitteiden henkilöiden oikeuden kuljetukseen ja avustamiseen, matkustajan oikeuden saada tietoja ennen matkaa ja sen eri vaiheissa ja oikeuden korvaukseen tietyissä olosuhteissa. Näitä oikeuksia on tarkoitus vahvistaa.

Ministerit keskustelevat lisäksi lentomatkustajien oikeuksista ja ottavat tiedoksi puheenjohtajan edistymisraportin yhdistettyjä kuljetuksia koskevan direktiivin osalta.

Televiestintäneuvostossa keskustellaan EU:n digikehityksestä

Televiestintäneuvostossa käydään periaatekeskustelu digitaalinen vuosikymmen 2030 -politiikkaohjelman päämäärien ja tavoitteiden muutostarpeista teknologisen kehityksen valossa. Tämän politiikkaohjelman tavoitteena on vauhdittaa EU:n digikehitystä ja sen tavoitteita tarkastellaan uudelleen vuonna 2026.

Lisäksi televiestintäneuvostossa on tarkoitus hyväksyä päätelmät, jotka koskevat kyberturvallisuusvirasto Enisaa sekä päätelmät, jotka koskevat Euroopan komission valkoista kirjaa Euroopan digitaalisen infrastruktuurin tarpeista. 

Lisätietoja

Liikenneneuvosto:

erityisasiantuntija Noora Saarinen-Uutela, p. 0295 342 154, [email protected]

Kuljetus- ja pätevyysyksikön johtaja Pyry Takala, p. 0295 342 384, [email protected]

Televiestintäneuvosto:

erityisasiantuntija Ilona Julkunen-Rexhepi, p. 0295 342 039, [email protected]

suunnittelija Petri Lepistö, p. 0295 342 014, [email protected]