Hyppää sisältöön

Kouluruokaohjelman kiinnostavimmat
Ähtärin lähi- ja luomuruokapäivä näkyy opetuksessa

Julkaisuajankohta 16.11.2022 12.24
Uutinen
Leipäkorissa on paikallisleipää ja luomuleipää.

Ähtärin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään syksyisin lähi- ja luomuruokapäivää. Idea sai alkunsa, kun Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin elintarvikkeiden hankintarengas tarjosi mahdollisuuden hankkia tuotteita teemapäivään.

Ähtärin kaupunki kuuluu hankintarenkaaseen, jossa osallistujaorganisaatiolla on mahdollisuus lisätä paikallisen tarjonnan käyttöä toiminnassaan kertaluonteisesti suorahankintojen muodossa, esimerkiksi teemapäivien, lähiruokakampanjan tai muun lähiruuan pienhankinnan muodossa.

-    Meillä on kuuden viikon ruokalistalla Ähtärin puuro ja puolukkakeitto, joten päivän muuttaminen luomu- ja lähiruokapäiväksi oli suhteellisen helppoa. Lisäksi päivään otettiin mukaan luomumaito, luomulevite ja paikallisen leipomon ruisleipä, kertoo ruokapalvelupäällikkö Eija Paavola Ähtärin kaupungilta.

Lähi- ja luomuruokapäivän menu
•    Ähtärin puuro, valmistettu luomumaitoon ja -hiutaleisiin
•    Puolukkakeitto, valmistettu Ähtäristä poimituista puolukoista
•    Ruisleipä paikallisesta leipomosta
•    Luomujuustoviipale
•    Luomulevite

Lähi- ja luomuruokapäivä nostettiin yhdeksi koulujen ja päiväkotien opetuksen ja kasvatuksen teemaksi. Yläkoulun oppilaat osallistuvat poimimalla puolukoita taksvärkkipäivänä. Puolukat toimitetaan keittiöön puolukkakeiton raaka-aineeksi. Ähtärissä on pitkät perinteet puolukanpoiminnasta taksvärkkipäivän ohjelmana.

Lisäksi koulujen rehtoreille ja päiväkotien vastaaville varhaiskasvatuksen opettajille lähetettiin tietoa ennen päivän viettoa ja heitä kannustettiin ottamaan lähi- ja luomuruoka esille toiminnassa.

-    Ylä- ja alakoulussa keskusteltiin lähi- ja luomuruuasta oppilaiden kanssa. Erään oppilaan kotona on luomutila ja hän kertoi tarkemmin luomusta. Yläkoulussa asiaa käsiteltiin aamunavauksessa ja 7. luokan kotitaloustunnilla. Varhaiskasvatuksessa lähi- ja luomuruoka nostettiin esille ruokailun aikana ja keskustelu lasten kanssa oli antoisaa, sanoo Paavola. 

Ruokapalvelujen näkökulmasta päivän paras anti oli, että omalla toiminnalla on voitu edistää luomu- ja lähiruokaa maistuvana ateriana ja kiinnostavana teemana opetuksessa ja kasvatuksessa.

-    Luomu- ja lähiruuan osuutta tulisi kasvattaa julkisissa ruokapalveluissa. Yksittäisten teemapäivien toteuttaminen on yksi keino niiden edistämiseksi.  Ähtärin sijainti Etelä-Pohjanmaalla, jota myös ”ruokamaakunnaksi” kutsutaan, antaa oman painoarvonsa asiaan, toteaa Paavola. 

Lisätietoja:

Kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaa, p. 029 5162 260

Marinin hallitusohjelmassa linjattiin laadittavaksi kouluruuan kehittämisohjelma. Ohjelman keskeinen tavoite on lisätä kouluruuan arvostusta ja kouluruokailuun osallistumista sekä kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä. Ohjelmassa etsitään ratkaisuja, joiden pohjalta välipala voidaan tuoda osaksi kouluruokaa jokaiseen kouluun. Lisäksi ohjelmalla pyritään parantamaan kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta ja kehittämään tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua. Ohjelma kattaa peruskoulun ja toisen asteen kouluruokailuun liittyvät teemat. Ohjelman laadintatyössä kuullaan myös oppilaita ja se valmistuu joulukuussa 2022.