Hyppää sisältöön

Kansallinen vesihuoltouudistus turvaamaan tulevaisuuden vesihuoltopalveluita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2020 15.41
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään asettanut hankkeen kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamiseen. Hankkeella etsitään ratkaisuja Suomen vesihuollon uudistamiseen ja toimintaympäristön muutosten ennakointiin. Kolmevuotinen hanke tuo yhteen alan toimijat eri hallinnonaloilta ja eri päätöksenteon tasoilta.

Toimiva vesihuolto on kriittinen toiminto jokaiselle Suomen asukkaalle. Se on myös edellytys elinkeinoille ja yhteiskunnan välttämättömille toiminnoille.

Häiriöttömät vesihuoltopalvelut ja riskien hallinta vaativat toimiakseen puuttumista alan haasteisiin. Niitä ovat mm. osaajien puute ja vähäiset resurssit, puutteelliset tiedot päätöksenteossa, riittämätön varautuminen tulevaisuuden investointeihin sekä ulkopuolisten palvelujen vähäinen käyttö.

Tulevaisuuden haasteiden parempi ennakointi ja alan uudistuminen voivat luoda myös uutta liiketoimintaa.

–Suomalaiset ovat ylpeitä vesihuollostaan. Jotta näin olisi myös jatkossa, meidän tulee paitsi laittaa alan osaaminen ja vesihuoltoverkostot kuntoon, myös toimia suunnannäyttäjänä maailman vesiongelmissa. Tämä voidaan tehdä ennakoimalla ilmastonmuutoksen haasteet ja hyödyntämällä kiertotalouden ja uuden teknologian mahdollisuudet, linjaa johtoryhmän puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio.

Loppuvuodesta 2020 valmistuu kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelma, jonka osana arvioidaan tarpeet säädösmuutoksille, yhteistyön tiivistämiselle, vesihuoltokentän rakenteen vahvistamiselle, koulutukselle, tutkimukselle sekä muille tarpeellisille toimenpiteille. Nyt asetettuihin hankkeen johto- ja visioryhmiin osallistuu laaja joukko alan toimijoita ministeriöistä, viranomaisista, järjestöistä, vesihuoltolaitoksista ja kunnista.

Liitteet:
Hankkeen asettamispäätös

Lisätietoja:
visioryhmän puheenjohtaja, vesihallintoneuvos Minna Hanski, p. 0295 162 360, [email protected]
vesihallintojohtaja Kai Kaatra, p. 0295 162 106, [email protected]

Kansallinen vesihuoltouudistus Vesi