Hyppää sisältöön

MMM edistää ymmärrystä metsien roolista huoltovarmuudessa ja ruoka-alan tulevaisuudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2024 13.27
Uutinen
Ruokakeskustelijat toivoivat lisää tietoa ruoka-alasta. Oikea tieto lisää ymmärrystä.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) osallistui kolmatta kertaa Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille 27.–28. syyskuuta. Ministeriö järjesti keskustelut metsien roolista huoltovarmuudessa ja nuorten näkemyksistä maatalouden ja ruuantuotannon tulevaisuudesta. Ruokakeskustelu järjestettiin yhteistyönä Lahden ruokapiirin kanssa.

Metsäkeskustelussa korostettiin metsien monia rooleja huoltovarmuudessa. Keskustelussa käsiteltiin metsistä saatavan raaka-aineen lisäksi metsien sopeutumista ilmastonmuutokseen ja metsäluonnon monimuotoisuutta. Metsät tarjoavat myös henkistä huoltovarmuutta toimimalla ympäristöinä, joissa voi palautua ja virkistyä.

Keskustelussa nousi esille, että metsien roolit yhteiskunnassa ja huoltovarmuudessa ovat moninaisia, eikä mustavalkoinen keskustelu niistä ole toimiva. Metsät eivät ole “joko-tai”, vaan “sekä-että”. Luottamuksen rakentaminen eri näkökulmien välillä on tärkeää. Metsänomistajien, teollisuuden ja kansalaisten on voitava luottaa siihen, että heidän tarpeensa ja huolensa otetaan huomioon.

Esille nousi myös, että metsiä koskevassa keskustelussa on tärkeää avata käytettävät käsitteet. Muuten riskinä on, että keskustelijat luulevat puhuvansa samasta asiasta, mutta tarkoittavatkin eri asiaa.

Ruuantuottajat ovat työstään ylpeitä – kaupunkilaiset tukevat työtä ostamalla kotimaista

Ruokakeskustelussa alan opiskelijat ja nuoret yrittäjät keskustelivat suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon tulevaisuudesta. He toivat esille, että ruoka-ala on monipuolinen ja tarjoaa monia mahdollisuuksia. Ala koetaan kutsumusalana, joka tarjoaa työpaikkoja ja mahdollisuuksia vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan.

Osallistujat korostivat, että suomalainen ruoka, etenkin lähiruoka, on puhdasta ja laadukasta.

-    Meidän pitäisi nostaa ruuan arvostusta. Suomalainen ruoka on niin hyvää, että se sopii vientivaltiksi, totesi yksi osallistujista. Yksi alan opiskelija toi esille huolen maatalouden automatisoitumisen vaikutuksesta yrittäjien perusosaamiseen.

Keskustelijat korostivat, että ruoka-ala on kestävä ja tarjoaa työpaikkoja, vaikka muut alat saattavat kärsiä kriiseistä. Keskustelussa käsiteltiin myös negatiivista puhetta viljelijöistä ja maataloudesta, ja osallistujat toivoivat, että tiedon lisääminen lisäisi yhteistä ymmärrystä alasta.   

Lisätietoja:

Metsäneuvos Erno Järvinen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 150, [email protected]

Erityisasiantuntija Anni Savikurki, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 171, [email protected]
 

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous