Hyppää sisältöön

Komission ehdotus metsäkatoasetuksen lykkäämisestä toisi joustoa täytäntöönpanoon – ohjeistuksista täsmennystä navettainvestointeihin

Julkaisuajankohta 3.10.2024 14.36
Tiedote

Komissio ehdottaa metsäkatoasetuksen soveltamisen lykkäämistä vuodella eteenpäin. Jos Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät ehdotuksen, asetuksen soveltaminen siirtyisi alkamaan asetuksen keskeisiltä osilta 30.12.2025. Mikro- ja pienyrityksille soveltaminen alkaisi puolestaan kuusi kuukautta myöhemmin eli 30.6.2026 lukuun ottamatta nykyisen puutavara-asetuksen tuotteita. Lisäksi komissio julkaisi eilen kauan odotetut toimeenpano-ohjeistukset.

Euroopan unionin metsäkatoasetus tuli voimaan 29.6.2023 ja asetuksen soveltamisen on ollut määrä alkaa 30.12.2024. Euroopan komissio julkaisi eilen tiedotteen, jossa kerrottiin komission esittävän asetuksen soveltamisajan lykkäämistä. Mikäli Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät komission ehdotuksen, asetus tulisi pääosin voimaan 12 kuukautta aiottua myöhemmin eli 30.12.2025 ja mikro- ja pienyritysten osalta 30.6.2026. 

Suomi on tuonut esille, että asetuksen maailmanlaajuiset tavoitteet metsäkadon vähentämisestä ovat kannatettavia, mutta toteutuksen kannalta kyse on hyvin haasteellisesta kokonaisuudesta niin EU:n jäsenvaltioille kuin globaalisti. Soveltamisajan siirtämistä voidaankin pitää tarpeellisena joustona metsäkatoasetuksen täytäntöönpanossa. 

”Metsäkatoasetus oli juuri tullut voimaan, kun hallitus aloitti työnsä. Siitä asti vaikuttamista on tehty päämiestasolla asti ja käyty komission kanssa keskustelua toimeenpano-ohjeista. Nyt saadut suuntaviivat tarjoavat joustoa, jonka perusteella voi arvioida, että navettainvestoinnit voivat Suomessa jatkua.  Se on ollut koko ajan tavoitteemme. Toimeenpanon lykkääminen taas on tärkeää niin suomalaisyrityksille kuin viranomaisille, jotta järjestelmät ja prosessit ehditään saada kuntoon”, kertoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Komissio julkaisi eilen pitkään odotetut ohjeistukset asetuksen toimeenpanosta. Ohjeistusten tarkoituksena on tukea asetuksen piirissä olevia toimijoita, kauppaa käyviä ja viranomaisia asetuksen tulkinnassa. Ohjeistukset sisältävät monia asiakokonaisuuksia, joista yksi on maatalouskäytön määrittelyn tarkennus. Toimeenpano-ohjeiden mukaan asetuksen tarkoittamaa metsäkatoa ei aiheutuisi niissä tapauksissa, joissa metsää siirtyy maatalouskäyttöön, jos se on välttämätöntä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Tämä on tärkeää navettainvestointien näkökulmasta ja helpottaa uusien tuotantorakennusten sijoittelua siten, että eläinten hyvinvointi voidaan huomioida. Ohjeiden lisäksi komissio julkaisi yli 40 uutta kysymystä ja vastausta, joiden on tarkoitus osaltansa antaa tukea asetuksen soveltamiseksi. 

Metsäkatoasetuksella pyritään varmistamaan, ettei EU:n markkinoille päädy tuotteita, joiden tuotanto aiheuttaisi asetuksessa tarkoitettua metsäkatoa tai metsien tilan heikkenemistä. Asetus koskee seitsemää hyödykettä – soija, öljypalmu, kahvi, kaakao, kumi, nautakarja ja puu – sekä näitä sisältäviä tai näistä valmistettuja tuotteita.

Asetuksen tulkinnassa on ollut paljon epäselvyyksiä johtuen muun muassa komission ohjeistusten viivästymisestä. Toimijoiden valmistautumisen osalta isona haasteena on pidetty tarvittavien tietojärjestelmien valmistumisen myöhäisestä aikataulua sekä soveltamisen kireää aikataulua. Soveltamisen alkamisen siirtyminen eteenpäin antaa toimijoille toivottua lisäaikaa asetuksen toimeenpanon valmistautumiseen ja tietojärjestelmien käyttöönottamiseen. Toimeenpanon siirtyminen antaa myös lisäaikaa kolmansien maiden kanssa tehtävään yhteistyöhön valmiuksien kehittämiseksi.

Komission tietojärjestelmän (TRACES) kehittäminen ja maiden riskiluokittelutyö on ottanut askeleita eteenpäin. Tietojärjestelmän, johon yritykset toimittavat metsäkatoasetuksen tietovaatimukset, avataan marraskuun alussa ja se on käytössä jo joulukuussa. Komissio on julkaissut maariskiluokitustyön periaatteet ja niiden perusteella suurin osa maailman maista tullaan luokittelemaan todennäköisesti "pieniriskisiksi". Komission asetusmuutosehdotuksen mukaan maiden riskitasot tulisi julkaista 30.6.2025 mennessä. 

Komission tiedote 3.10.2024

Ohjeistukset

Usein kysytyt kysymykset

Lisätietoja:

Tapio Luoma-aho
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja
[email protected]
+358 50 4727040

Iina Mattila
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja
050 473 622
[email protected]

Erno Järvinen
metsäkatotyöryhmän puheenjohtaja, metsäneuvos, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 5162 150
 

Muualla verkossamme

Metsäkato ja laittomat hakkuut

Metsäkatotyöryhmä hankeikkunassa

Metsäkatolakia valmistellaan samalla, kun asetuksen haasteisiin haetaan ratkaisuja EU-tasolla (27.3.2024)

EU:n metsäkatoasetusta täydentävä kansallinen lainsäädäntöehdotus lausuntokierrokselle (25.8.2024)

Muualla verkossa

Ruokaviraston metsäkatoasetusta koskevat sivut

EU:n metsäkatoasetus

Komission metsäkatoasetusta koskeva sivusto (englanniksi)

CAP27 EU ja kansainväliset asiat Hallinto Luonto ja ilmasto Maaseutu Metsät Ruoka ja maatalous