Hyppää sisältöön

Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tilojen välillä päättyy vuoden 2024 lopussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2024 10.32
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto muistuttavat, että vapaaehtoinen viljelijöiden välinen peltojen korvauskelpoisuuksien siirtomahdollisuus päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Suunnitelmissa olevat keskinäiset siirrot tulee viljelijöiden saattaa loppuun vuoden 2024 aikana. Hakemukset on toimitettava maaseutuelinkeinoviranomaiselle vuoden loppuun mennessä.

Korvauskelpoisuus on peltolohkon ominaisuus, joka on edellytyksenä mm. ympäristökorvauksen, luonnonhaittakorvauksen, luomukorvauksen ja eräiden kansallisten peltotukien saamiseksi. Korvauskelpoisuuden siirto maanomistajan lohkolta toisen tilan lohkolle on ollut mahdollista ELY-keskuksen alueella vuosina 2023 ja 2024. Valtioneuvosto päätti huhtikuussa 2024, että vuodesta 2025 eteenpäin vapautuneita korvauskelpoisuuksia jaetaan korvauskelvottomille lohkoille hallinnon toimesta. 
 
”Hallitukselle on tärkeää luoda edellytyksiä aktiiviselle ruuantuotannolle. Jatkossa hallinto jakaa vapautuvat korvauskelpoisuudet ruuantuotannossa oleville pelloille. Peltoa on käytettävissä rajallisesti, ja pidän tärkeänä, että ruokaa tuottavilla tiloilla on mahdollisuus niihin tukimuotoihin, jotka edellyttävät korvauskelpoisuutta”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.
 
Vuoden 2025 alusta alkaen Ruokavirasto hyväksyy korvauskelvottomia lohkoja korvauskelpoisuuden piiriin viljelyvuosien mukaan vanhimmasta uusimpaan, jos valtion talousarvion puitteissa korvauskelpoisuutta on vapautunut saman ELY-keskuksen alueella siirrettäväksi. Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tuenhakijan omistuksessa olevien lohkojen välillä säilyy ennallaan. 
 
Ruokavirasto muistuttaa, että korvauskelpoisuuden siirtoa haetaan kunnasta toimittamalla paperinen hakemus (lomake 471) maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Tilojen välisiä siirtoja koskevat lomakkeet tulee olla päivätty ja toimitettu kuntaan viimeistään 31.12.2024, jotta ne voidaan käsitellä. Ajoissa haetut vaihdot tulevat voimaan vuodelle 2025. 
 
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Iina Mattila
Erityisavustaja
p. 050 473 6221
 
Heini Lehtosalo
Neuvotteleva virkamies
Puh. 0295 162 057
 
Sähköpostit ovat muotoa [email protected] 
 
Lisätietoja Ruokavirastosta:

Antti Hietala
Erityisasiantuntija
Puh. 0295 204 255
[email protected]

CAP27 EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous