Hoppa till innehåll

Möjligheten att överföra ersättningsberättiganden mellan gårdar upphör vid utgången av 2024

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 10.32
Pressmeddelande

Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket påminner om att jordbrukarnas möjlighet att frivilligt överföra rätten till ersättning för åkrar upphör vid utgången av 2024. Det betyder att jordbrukarna ska slutföra de planerade överföringarna ännu i år. Ansökan om överföring ska lämnas in till landsbygdsnäringsmyndigheten före utgången av året.

Att ett åkerskifte är ersättningsberättigande är en förutsättning för beviljande av bland annat miljöersättning, kompensationsersättning, ersättning för ekologisk produktion och vissa nationella åkerstöd. Åren 2023 och 2024 har det inom en NTM-centrals verksamhetsområde varit möjligt att överföra rätten till ersättning för ett åkerskifte från en gård till en annan. Statsrådet beslutade i april 2024 att förvaltningen från och med 2025 kan fördela de ersättningsberättiganden som frigörs till skiften som inte är berättigade till ersättning.

"Det är viktigt för regeringen att skapa förutsättningar för en aktiv livsmedelsproduktion. I fortsättningen fördelar myndigheterna de ersättningsberättiganden som frigörs till åkrar som används för livsmedelsproduktion. Åkerresurserna är begränsade, och jag anser att det är viktigt att gårdar som producerar mat har möjlighet till de stödformer som förutsätter ersättningsberättigande", säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Från och med ingången av 2025 kan Livsmedelsverket godkänna icke ersättningsberättigande skiften som ersättningsberättigande med hänsyn till antalet odlingsår, från det äldsta skiftet till det nyaste, om anslagssituationen i statsbudgeten tillåter det och om ersättningsberättiganden har frigjorts för överföring inom NTM-centrals verksamhetsområde. Möjligheten att överföra ersättningsberättiganden mellan skiften som ägs av den som ansöker om stöd ändras inte.
 
Livsmedelsverket påminner om att överföring av ersättningsberättiganden söks hos kommunen genom att lämna in en ansökan på papper (blankett 471) till landsbygdsnäringsmyndigheten. Blanketten ska vara daterad och skickad till kommunen senast den 31 december 2024 för att den ska kunna behandlas. Om ansökan har kommit in i tid träder bytet i kraft 2025.

Mer information vid jord- och skogsbruksministeriet:
Iina Mattila
specialmedarbetare
tfn 050 473 6221

Heini Lehtosalo
konsultativ tjänsteman
tfn 0295 162 057

E-postadresserna har formen [email protected].

Mer information vid Livsmedelsverket:

Antti Hietala
specialsakkunnig
tfn 0295 204 255
[email protected]

CAP27 EU och internationella frågor Mat och jordbruk