Hyppää sisältöön

Lisätalousarviossa määrärahatarpeiden tarkennusten ohella rahoitusta kasvihuonekaasuinventaarioon ja avaruustilannekeskukseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.58
Tiedote

Hallitus antoi torstaina 10.10.2024 eduskunnalle esityksen vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan muun muassa rahoitusta kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen sekä avaruustilannekeskuksen perustamiseen. Lisäksi Metsähallituksen peruspääomaa alennetaan ja tehdään eräitä uudelleenbudjetointeja.

Panostusta kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen 

Hallitus ehdottaa 2,0 miljoonan euron rahoitusta maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen. Kasvihuonekaasupäästöjen seuranta ja raportointi ovat perusta maankäyttösektorin ilmastopolitiikan arvioinnille, suunnittelulle ja seurannalle. Tietoja hyödynnetään, kun seurataan Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista ja suunnitellaan nielu- ja päästövähennystoimia. Suomi raportoi kasvihuonekaasujen päästömääristään ja ilmastopolitiikan toimeenpanosta myös EU:lle ja YK:lle. Määrärahasta käytetään arviolta 0,67 miljoonaa euroa seurantajärjestelmän kehittämiseen ja 1,33 miljoonaa euroa todentamisen ja mittausteknologian kehittämiseen.

Metsähovin tutkimusasemalle uusi laser osana avaruustilannekeskuksen perustamista

Hallitus esittää rahoitusta avaruustilannekeskuksen perustamiseen. Rahoitusta esitetään liikenne- ja viestintäministeriön, puolustusministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonaloille. Maa- ja metsätalousministeriön osuus rahoituksesta on 445 000 euroa.

Osana avaruustilannekeskuksen toimintaa olisi Maanmittauslaitoksen Metsähovin tutkimusaseman satelliittilaserin käyttö, johon tulisi integroida kokonaan uusi tehokkaampi laser. Avaruustilannekeskuksen perustaminen edistää Suomen kokonaisturvallisuuden tavoitteita, kuten kansallista kriisinsietokykyä, kriittisen infrastruktuurin ylläpitoa ja huoltovarmuutta sekä kyberturvallisuutta. Lainsäädäntömuutosten myötä avaruustilannekeskuksen perustaminen voitaisiin aloittaa vuoden 2024 joulukuussa.

Valtiolle lisää suojelualueita

Metsähallitusta koskevan talousarvion luvun perusteluja muutetaan siten, että Metsähallituksen peruspääomaa voidaan alentaa 5,826 miljoonalla eurolla. Lisätalousarvion muutos aiheutuu 
31 964 hehtaarin maa-alueiden siirrosta suojelualueiksi Metsähallituksen peruspääomasta julkisten hallintotehtävien taseeseen.  Siirrettävät alueet ovat olleet jo nyt metsätalouskäytön ulkopuolella alue-ekologisina kohteina ja ne suurelta osin täyttävät lausunnolla olleet vanhojen ja luonnontilaisten metsien kriteerit. Valtion maiden suojelupäätös kohdentuu pääosin Lappiin ja Pohjanmaalle sekä Kainuuseen.

Lintuinfluenssa- ja salmonellakorvauksiin varattu rahoitus vähenee, eläinlääkintähuoltolain mukaisiin korvauksiin lisää

Eläinlääkintähuoltoon ja kasvintuhoojien torjuntaan osoitettua rahoitusta vähennetään 3,70 miljoonaa euroa. Määrärahan muutoksessa on otettu huomioon vähennyksenä 8,10 miljoonaa euroa lintuinfluenssan vuoksi lopetetuista turkiseläimistä maksettaviin korvauksiin ja salmonellatartunnan vuoksi lopetettavaksi määrättävistä sioista maksettaviin korvauksiin tarvittavan määrärahan tarkentuneesta tarvearviosta johtuen. Määrärahasta osoitetaan 4,4 miljoonaa euroa lisärahoitusta kunnille eläinlääkintähuoltolain nojalla maksettaviin lakisääteisiin korvauksiin.

Maatalouden ja maaseudun tukien määrärahoja budjetoidaan uudelleen

Vuoden 2022 talousarvioon sisältyvien eräiden maatalouden ja maaseudun tukien käyttöaika päättyy vuoden 2024 lopussa, minkä vuoksi nämä määrärahat otetaan uudelleen talousarvioon. Tällaisia määrärahoja ovat maatalouden aloittamis- ja investointiavustukset (15,0 miljoonaa euroa) sekä alueellisen ja paikallisen maaseudun kehittämisen määrärahat (70,0 miljoonaa euroa). Kokonaan kansallisesti maksettavien biokaasu-, lannankäsittely-, ravinnekierrätys- ja hiilensidonta-alan investointiavustusten määrärahoja budjetoidaan uudelleen 0,75 miljoonaa euroa. 

Lisäksi tehdään tarvittavat määrärahojen käytön mahdollistavat täydennykset momenttien päätösosiin. 

Siirtomäärärahoihin peruutuksia

Lisätalousarvioehdotukseen sisältyy myös eräitä siirtomäärärahojen peruutuksia silloin, kun määrärahan käyttö on jäänyt arvioitua pienemmäksi. Näiden peruutusten yhteismäärä on 15,9 miljoonaa euroa.

Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2024 kolmanneksi lisätalousarvioksi (budjetti.vm.fi)

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
ministerin erityisavustaja Marjo Loponen, p. 050 308 5411, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
talousjohtaja Matti Hyytinen, p. 02951 62225, etunimi.sukunimi(at)gov.fi