Hoppa till innehåll

Tilläggsbudgeten innehåller förutom preciseringar av anslagsbehoven också anslag för inventeringen av växthusgaser och för inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.58 | Publicerad på svenska 11.10.2024 kl. 11.27
Pressmeddelande

Regeringen lämnade sin tredje tilläggsbudgetproposition för 2024 till riksdagen torsdagen den 10 oktober 2024. I tilläggsbudgetpropositionen föreslås bland annat finansiering för att utveckla inventeringen av och övervakningsmekanismen för växthusgaser och för att inrätta ett centrum för rymdlägesbild. Dessutom sänks Forststyrelsens grundkapital och görs vissa ombudgeteringar.

Satsningar på att utveckla inventeringen av och övervakningsmekanismen för växthusgaser 

Regeringen föreslår 2,0 miljoner i finansiering för utveckling av inventeringen av och övervakningsmekanismen för växthusgaser inom markanvändningssektorn. Övervakningen och rapporteringen av växthusgasutsläpp utgör grunden för utvärderingen, planeringen och uppföljningen av klimatpolitiken inom markanvändningssektorn. Uppgifterna från inventeringen används när uppfyllelsen av Finlands klimatmål bevakas och åtgärder för att öka upptaget och minska utsläppen planeras. Finland rapporterar om mängden utsläpp av växthusgaser och verkställandet av klimatpolitiken även till EU och FN. Av anslaget används uppskattningsvis 0,67 miljoner euro till att utveckla övervakningsmekanismen och 1,33 miljoner euro till att utveckla verifieringen och mättekniken.

Forskningsstationen Metsähovi får en ny laser i samband med inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild

Regeringen föreslår finansiering för inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild. Finansiering föreslås för kommunikationsministeriets, försvarsministeriets och jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden. Jord- och skogsbruksministeriets andel av finansieringen är 445 000 euro.

Till det nya centrumets uppgifter hör att använda satellitlasern på Lantmäteriverkets forskningsstation Metsähovi. Avsikten är att integrera en helt ny, effektivare laser i forskningsstationen. Inrättandet av centrumet för rymdlägesbild främjar målen för Finlands övergripande säkerhet, såsom den nationella resiliensen, upprätthållandet av den kritiska infrastrukturen och försörjningsberedskapen samt cybersäkerheten. I och med ändringarna i lagstiftningen kan inrättandet inledas i december 2024.

Staten får fler skyddsområden

Motiveringen till det kapitel i budgeten som gäller Forststyrelsen ändras så att Forststyrelsens grundkapital kan minskas med 5,826 miljoner euro. Ändringen i tilläggsbudgeten beror på att 31 964 hektar markområden ska bli skyddsområden och därmed överföras från Forststyrelsens grundkapital till balansräkningen för de offentliga förvaltningsuppgifterna. De områden som ska överföras är områdesekologiska objekt som inte används för skogsbruk och de uppfyller till stor del de kriterier för naturskogar och urskogar som varit på remiss. Beslutet att skydda statens mark gäller i huvudsak Lappland, Österbotten och Kajanaland.

Den finansiering som reserverats för ersättningar för fågelinfluensa och salmonella minskar, tilläggsfinansiering anvisas till ersättningar enligt veterinärvårdslagen

Den finansiering som anvisats för veterinärvård och bekämpning av växtskadegörare minskas med 3,70 miljoner euro. I ändringen av anslaget har som avdrag beaktats 8,10 miljoner euro till följd av en preciserad behovskalkyl för det anslag som behövs för ersättningar som betalas för pälsdjur som avlivats på grund av fågelinfluensa och för ersättningar som betalas för svin som ska avlivas på grund av salmonellasmitta. Av anslaget anvisas 4,4 miljoner euro i tilläggsfinansiering för de lagstadgade ersättningar som betalas till kommunerna med stöd av veterinärvårdslagen.

Anslag för stöden till jordbruket och landsbygden ombudgeteras

Användningstiden för vissa stöd till jordbruket och landsbygden som ingår i budgeten för 2022 löper ut vid utgången av 2024, och därför tas dessa anslag på nytt in i budgeten. Det handlar om anslag för start- och investeringsbidrag till jordbruket (15,0 miljoner euro) och anslag för regional och lokal landsbygdsutveckling (70,0 miljoner euro). Anslag för de investeringsstöd för biogas, gödselhantering, återvinning av näringsämnen och koldioxidbindningssektorn som helt och hållet betalas nationellt ombudgeteras till ett belopp av 0,75 miljoner euro. 

Dessutom görs behövliga kompletteringar i beslutsdelarna under momenten så att anslagen kan användas. 

Reservationsanslag återtas

Vissa reservationsanslag återtas i tilläggsbudgetpropositionen eftersom anslagen har använts i mindre utsträckning än beräknat. Det sammanlagda beloppet av återtagna anslag uppgår till 15,9 miljoner euro.

Regeringens proposition om en tredje tilläggsbudget för 2024 (budjetti.vm.fi)

Mer information
Marjo Loponen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 308 5411, marjo.loponen(a)gov.fi
Matti Hyytinen, ekonomidirektör, tfn 0295 162 225, matti.hyytinen(a)gov.fi