Hyppää sisältöön

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala yhteisosastolla Farmarissa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2024 14.44
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnanalan osastolla esiteltiin ajankohtaisia asioita. Tasainen messukävijöiden virta vieraili osastolla kolmen messupäivän aikana 4.-6.7. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah avasi Farmari-maatalousnäyttelyn avajaispäivänä.

Puheessaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah nosti esiin erityisesti maatalouden kannattavuuden ja ruuantuotannon merkityksen myös EU-vaikuttamisessa.

- Kannattavuuden parantamiseksi on jatkettava toimia alkutuottajan aseman vahvistamiseksi markkinoilla. Elintarvikemarkkinalain ensimmäiset muutokset lähtevät eduskuntaan syksyllä ja hankintalain muutoksia työstetään. Kannattavuutta ja kilpailukykyä haetaan myös EU-politiikan kautta. Tulevaan CAP-kauteen valmistautumisessa johtotähdeksi nostetaan niin EU-vaikuttamisessa kuin kansallisessa valmistelussa ruuantuotanto, sanoi Essayah.

Yhteisellä hallinnonalan osastolla järjestettiin ympäristö- ja ilmastopaneeli, johon osallistuivat erityisasiantuntija Sanna Tikander maa- ja metsätalousministeriöstä, kehityspäällikkö Tuuli Hakala Valiolta, Hiilestä kiinni-kokonaisuuden ohjelmapäällikkö Mikko Pohjola ja Priodiversity LIFE-hankkeen erityisasiantuntija Paula Nykänen Ruokavirastosta. Keskustelussa kävi ilmi, että toimiin on saatavilla CAP-rahoitusta ja muuta rahoitusta eri lähteistä. Haasteeksi koettiin se, ettei yhteen koottua tietoa eri toimijoiden tekemistä ilmasto- ja ympäristötoimista ole saatavilla maantieteelliseen muotoon puettuna. Esimerkiksi kartalle koottu tieto voisi auttaa löytämään uusia kumppanuuksia.

Yhteisosastolla pyydettiin kävijöiden mielipiteitä kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän visioon ja esiteltiin ravinteiden kierrätystä, jonka avulla maatalouden ravinne- ja energiapitoisia biomassoja voidaan hyödyntää uudelleen. Ruokavirasto esitteli mm. neuvojarekisteriä. EU:n maaseuturahoituksella 7.-8.9. järjestettävää lähiruokapäivää esitteli tv:stäkin tuttu kokki Michael Björklund. Luonnonvarakeskuksen osastolla esiteltiin erikoiskasveja ja tutkimustietoa esimerkiksi kosteikkoviljelystä.

Kävijöitä Farmari-messuilla on ollut 4.7. noin 31 000 ja 5.7. noin 28 000.
 

Ruoka ja maatalous