Hyppää sisältöön

Maataloustuottaja, neuvottele korkotukilainojen eräpäivän siirrosta pankissasi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2024 12.59
Tiedote

Lainojen maksuaikataulut ovat luoton myöntäjän ja luotonsaajan välinen sopimusasia. Muutoksista aikatauluihin tulee jokaisen luotonsaajan neuvotella oman pankkinsa kanssa.

Maataloustukiaikataulujen muutosten myötä on monille maataloustuottajille tullut tarpeelliseksi muuttaa myös korkotukilainan eräpäivää vastaamaan muuttuneita tukimaksuaikatauluja. Tämä on tuottanut kysymyksiä myös maa- ja metsätalousministeriöön. Muutoksia maksuaikatauluihin voi tehdä ainoastaan lainan myöntänyt rahoituslaitos. Siksi lainojen maksuaikataulujen muutoksista on hyvä olla yhteydessä omaan pankkiinsa.  

Maatalouden korkotukilainojen ja maatilojen maksuvalmiuslainojen lyhennyslykkäykset 

Maatilojen korkotukilainojen lyhentämisestä, korkojen suorittamisesta ja lyhennysten lykkäyksistä säädetään maatalouden rakennetuista annetussa laissa. Laissa ei tarkemmin säädetä lyhennysten ajankohdasta, vaan tämä on luoton myöntäjän ja velallisen välinen sopimusasia. Lainojen lyhennyslykkäykset myöntää luotonantaja, joten lykkäys edellyttää aina pankin tapauskohtaista harkintaa ja päätöstä. Luottolaitos voi omien vaatimustensa ja riskiarvionsa pohjalta katsoa myös, ettei lyhennysten lykkäystä ole tarkoituksenmukaista myöntää, vaikka lainsäädäntö sen mahdollistaisikin. 

Maatilojen maksuvalmiuslainojen valtiontakauksia on myönnetty kahden eri lain nojalla. Myös näissä tapauksissa keskustelut lyhennysten aikatauluista tulee käydä luotonantajan ja luotonsaajan välillä.  

Lisätiedot 

Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221 [email protected] 

Minna-Mari Kaila, ylijohtaja, osastopäällikkö, ruokaosasto, puh. 0295 16 2013 [email protected] 

Ruoka ja maatalous