Hyppää sisältöön

Rakkautta ja vapautta – nuoret maitotilalliset kertovat urastaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2024 14.44
Uutinen
Kuva: Heli Mielonen

Kansainvälistä maitopäivää vietetään 1.6. Maito on yksi tuotetuimmista ja arvokkaimmista maataloustuotteista koko maailmassa. Sami Suttista ja Laura Nummilaa Pelto-Mattilan maitotilalta Hausjärveltä houkutti alalle halu jatkaa perhetilaa sekä vapaus suunnitella oma työnkuva mieleisekseen.

Maito sisältää tärkeitä ravintoaineita ja edistää ruokaturvaa, ravitsemusta sekä taloudellista kehitystä. Haastattelimme Laura Nummilaa liittyen yrittäjäpariskunnan uraan ja maitotilojen ajankohtaisiin aiheisiin.

-    Samilla on ollut aina selkeä näkemys tilan jatkamisesta. Vapaus suunnitella ja tehdä työt oman mielen mukaan houkuttelivat. Minä olen maatilan kasvatteja Iitistä. Eksyin tilalle yrittäjäksi, kun rakastuin maitotilan isäntään. Eikä siitä ollut sitten kahta sanaa - jäin töihin tilalle, kertoo Nummila.

Teknologian kehitys on Pelto-Mattilan tilalla ollut suuri apu moneen asiaan. Nummilan mukaan koneet ovat muuttuneet kestävimmiksi ja suuremmiksi. 

-    Pellolla saadaan työt nopeammin tehtyä, kun koneet ovat tehokkaampia. Lisäksi on teknologisia apuvälineitä, joilla voidaan tutkia pellon maaperää ja kasvustoa tarkemmin. Tiedostamalla haasteet ja mahdolliset puutteet toimintatapoja voidaan tarvittaessa muuttaa .
Tilalla on otettu käyttöön useita kestävän kehityksen käytäntöjä. Ympäristöön vaikuttavia toimia tehdään ilmastonmuutoksen vuoksi. Laiduntaminen on hyväksi ympäristölle ja luontaista lehmille.

-    Meillä lehmät laiduntavat koko kesän niin pitkälle syksyyn kuin kelejä riittää. Kaikki eläimet pääsevät laiduntamaan ja rotaatiolaidunnuksella hyödynnetään koko laidun. Nurmi on hyvä ja maittava rehu. Lisäksi kierrätämme muovit ja apulantasäkit ja käytämme teknologiaa hyväksi kasviviljelyssä hyödyntämällä täsmäviljelyä.

Ilmastonmuutos tuo maidontuotantoon monia haasteita. Nummila ja Sami Suttinen panostavat eläinten hyvinvointiin ja hyvään ruokintaan.

-    Suurimpana haasteena on ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma kuivuus. Lehmien tärkein rehu on säilörehu, johon pyrimme panostamaan. Kuivuuden ja nurmen vähäisen kasvun vuoksi viljelymenetelmiä ja viljelykiertoa on tullut mietittyä entistä enemmän. Ratkaisuna eläinten kokemaan lämpöstressiin, olemme tarjonneet eläimille mahdollisuuden kulkea laitumelta katokseen tai metsään varjoon.
 
Pelto-Mattilan maitotilalla seurataan aktiivisesti alan kehitystä, esimerkiksi lehmien jalostuksen tuomaa positiivista vaikutusta. Maitotilalla tehdään työtä koko sydämellä.

-    Sydäntä lämmittää tieto siitä, että teemme tärkeää työtä kotimaisen ruuantuotannon puolesta. On hienoa tuottaa puhdasta kotimaista ruokaa. 

Maatilan jatkuva kehittäminen ja kehityksen kärjessä pysyminen ovat nuorille yrittäjille tärkeitä asioita. Nummila ja Suttinen tekevät mielellään työtä yhdessä. He kokevat työtaakan jakamisen helpottavaksi. Työn tekeminen yhteisen hyvän ja hyvän tulevaisuuden parantamiseksi on arvokasta.

Nuorten yrittäjien, Nummilan ja Suttisen, mielestä maatilan jatkuva kehittäminen ja kehityksen kärjessä pysyminen on tärkeää. Heidän yhteinen työskentelynsä tuo sekä helpotusta että arvoa; työtaakan jakaminen vähentää yksinäistä puurtamista ja luo merkitystä, kun työtä tehdään yhteisen hyvän ja paremman tulevaisuuden eteen.

-    Tulevaisuutta on pohdittu paljon. Näillä näkymin mietteissä on lehmien olosuhteiden parannus ja oman työn kevennys mahdollisten investointien myötä. 

Pelto-Mattila tila, Hausjärvi 
Parsinavetta 
Eläimiä yhteensä noin 60

Lisätietoja: viestintäasiantuntija Taina Toivola, p. 050 535 6646