Hyppää sisältöön

Ruotsin maaseutuministeri vieraili Huoltovarmuuskeskuksessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.8.2024 9.56
Tiedote
HVK:n toimitusjohtaja Janne Känkänen (vas.), ministeri Sari Essayah ja ministeri Peter Kullgren Huoltovarmuuskeskuksessa tiistaina.

Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgren vieraili maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin kanssa Huoltovarmuuskeskuksessa 20. elokuuta. Suomen ja Ruotsin hallitusten tavoitteena on taloudellinen yhteistyö sekä huoltovarmuuteen liittyvä tiedonvaihto ja yhteydenpito.

”Kansainvälinen yhteistyö huoltovarmuudessa on tärkeää muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Suomi vahvistaa huoltovarmuutta kehittämällä kansainvälistä yhteistyötä EU:n ja Naton kautta sekä kahdenvälisesti eri valtioiden kanssa.  Vahvistamme myös pohjoismaista valmius- ja huolto-varmuusyhteistyötä”, toteaa ministeri Sari Essayah

Suomen ja Ruotsin yhteistyö pohjautuu valtioiden väliseen sopimukseen taloudellisesta yhteistyöstä kansainvälisissä kriisitilanteissa. Huoltovarmuuteen liittyvä yhteistyö erityisesti Ruotsin ja sen yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviraston MSB:n (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) kanssa on tiivistynyt ja konkretisoitunut.

Ministereiden tapaaminen on jatkoa Ruotsin Karlstadissa juhannuksena pidetylle Pohjoismaiden ministerineuvoston maatalousministereiden kokoukselle. Tuolloin ministerit antoivat ns. Karstadtin julistuksen, jonka keskeinen teema on juuri huoltovarmuus. Pohjoismaat selvittävät toimivan ja kriisinkestävän logistiikkaketjun kehittämistä ja kriittisten hyödykkeiden eli tavaroiden ja palvelujen tarjonnan vahvistamista. Erityisesti halutaan edelleen kiihdyttää siirtymää fossiilisista polttoaineista uusiutuviin. Suomi ja Ruotsi ovat tässä edelläkävijöitä. Yhtä lailla pyritään vähentämään lannoitteiden raaka-aineiden kuten typen ja kaliumin hankinnan riippuvuutta Venäjästä ja Valko-Venäjästä.

Suomalaiset esittelivät vieraille yksityisen ja julkisen sektorin kesken tapahtuvaa huoltovarmuusyhteistyötä. Myös yhteistyö vesilaitosten häiriöihin varautumisessa nousi esiin keskustelussa. 

”Ruotsi keskittyy parantamaan valmiuttaan ja vahvistamaan elintarvikesektorin kestävyyttä. Arvostamme suuresti Suomen kanssa tehtävää yhteistyötä ja haluamme kehittää sitä edelleen Karlstadin julistuksen pohjalta, joka on tärkeä lähtökohta työllemme.  Olen kiitollinen siitä, että sain mahdollisuuden vierailla Huoltovarmuuskeskuksessa yhdessä ministeri Essayahin kanssa”, maaseutuministeri Peter Kullgren sanoo.

Syksyn aikana on tulossa voimaan kaksi EU-direktiiviä (CER ja NIS 2), jotka velvoittavat EU-maat ilmoittamaan aiempaa nopeammin häiriöistä esimerkiksi tietoliikenteessä EU:n komissiolle ja jäsenmaille. 

Huoltovarmuus on vahvasti mukana Petteri Orpon hallitusohjelmassa niin kotimaisesta kuin kansainvälisestäkin näkökulmasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221 [email protected]

Ylijohtaja Pentti Lähteenoja (tieto- ja tutkimustoimiala), p. +358 295 162 485 [email protected]
 

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous