Hoppa till innehåll

Sveriges landsbygdsminister besökte Försörjningsberedskapscentralen

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 21.8.2024 9.56
Pressmeddelande
VD Janne Känkänen (till vänster), minister Sari Essayah och minister Peter Kullgren på Försörjningsberedskapscentralen på tisdag.

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah besökte Försörjningsberedskapscentralen den 20 augusti. Målet för Finlands och Sveriges regeringar är fördjupat samarbete, informationsutväxling och kontakter i frågor som gäller försörjningsberedskap.

”Det internationella samarbetet inom försörjningsberedskapen är viktig i den förändrade säkerhetsmiljön. Finland ska stärka försörjningsberedskapen genom att utveckla det internationella samarbetet via EU och Nato samt bilateralt med olika stater. Vi ska också fördjupa det nordiska beredskaps- och försörjningsberedskapssamarbetet", säger minister Sari Essayah. 

Samarbetet mellan Finland och Sverige bottnar i en mellanstatlig överenskommelse om fördjupat samarbete vid internationella kriser. Samarbetet inom försörjningsberedskapen har intensifierats och konkretiserats i synnerhet med Sverige och den svenska myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det gemensamma mötet på NESA är en fortsättning på det nordiskaministerrådsmötet för fiske, jordbruk, livsmedel och skogsbruk som hölls i Karlstad i Sverige under midsommarveckan. Då avgav ministrarna den så kallade Karlstadsdeklarationen med fokus just på försörjningsberedskap. 
De nordiska länderna ska kartlägga utvecklingen av effektiva och robusta logistikkedjor samt förbättra tillgången på kritiska varor, det vill säga produkter och tjänster. Särskild vikt läggs vid att påskynda övergången från fossila till förnybara bränslen, där Finland och Sverige leder arbetet. Dessutom strävar länderna efter att minska beroendet av Ryssland och Belarus för råvaror till gödselmedel, såsom kväve och kalium.

Under mötet med NESA fick ministrarna en översikt över försörjningsberedskapssamarbetet mellan den privata och offentliga sektorn i Finland. Även samarbetet för att hantera störningar i vattenverk berördes. 

”Sverige fokuserar på att återuppbygga vår beredskap och att stärka motståndskraften inom livsmedelssektorn. Vi sätter stort värde på samarbetet med Finland och ser fram emot att utveckla det ytterligare med Karlstadsdeklarationen som en viktig utgångspunkt. Jag är tacksam för möjligheten att få besöka NESA tillsammans med minister Essayah”, säger Landsbygdsminister Peter Kullgren.    

Under hösten kommer två EU-direktiv (CER och NIS 2) att träda i kraft. Enligt dessa direktiv ska EU-länderna snabbare än tidigare meddela EU-kommissionen och de andra medlemsländerna om störningar till exempel i datakommunikationen.

Petteri Orpos regeringsprogram har ett starkt fokus på försörjningsberedskap ur såväl nationell som internationell synvinkel.

Mer information:

Iina Mattila, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 473 6221, [email protected]

Pentti Lähteenoja, överdirektör (informations- och forskningssektorn), tfn +358 295 162 485, [email protected]
 

 

EU och internationella frågor Mat och jordbruk