Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Suomen viimeistelty CAP-suunnitelma on toimitettu Euroopan komissioon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.7.2022 11.18
Tiedote

Suomen viimeistelty CAP-suunnitelma on toimitettu Euroopan komissioon 20. heinäkuuta 2022. CAP-suunnitelma ja vastaukset komission CAP-suunnitelmasta antamiin havaintoihin ovat luettavissa maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilla.

Suomi lähetti valtioneuvoston hyväksymän esityksen Suomen CAP-suunnitelmasta komissiolle vuoden 2021 lopulla, jonka jälkeen komissio antoi 220 havaintoa Suomen CAP-suunnitelmasta maaliskuun lopussa. Tältä pohjalta Suomi ja komissio kävivät huhtikuusta heinäkuun puoliväliin saakka tiiviin neuvotteluprosessin Suomen CAP-suunnitelman hyväksymiseksi. 

Komissiolla oli havaintoja erityisesti CAP:n ympäristö- ja ilmastotoimista sekä monista yksityiskohdista. Neuvotteluja komission kanssa käytiin kaikilla tasoilla mukaan lukien kahdesti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen ja komissaari Janusz Wojciechowskin välillä. 

Suomi ja Euroopan komissio pääsivät viikolla 28 neuvotteluratkaisuun siitä, miten EU:n maatalouspolitiikkaa sovelletaan Suomessa vuoden 2023 alusta lähtien. Sen jälkeen tekstejä on viimeistelty.

Suomen vastaukset komission 220 havaintoon lähetettiin komissioon yhdessä neuvottelujen pohjalta muokatun CAP-suunnitelman kanssa 20. heinäkuuta 2022. Vastaukset ja päivitetty Suomen CAP-suunnitelma ovat luettavissa MMM:n sivuilla. Kooste yksityiskohtaisemmista neuvotteluissa tehdyistä muutoksista löytyy tämän tiedotteen liitteestä.

Komission muodollista hyväksyntää Suomen CAP-suunnitelmalle odotetaan syyskuun alussa 2022. Syyskuun puolessa välissä annetaan eduskunnalle ehdotukset kansallisiksi laeiksi. Lisäksi valmistellaan niitä täydentävät alemman asteiset säädökset sekä viimeistellään tarvittavat tietojärjestelmät. Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa CAP-suunnitelman toimeenpanon vaiheista internetsivuillaan, eri tilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa. 

Uuden CAP-suunnitelman toimeenpano alkaa vuonna 2023, ja se on voimassa vuoteen 2027 asti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, p. 0295 162 013, minna-mari.kaila(at)gov.fi (25.7.2022 alkaen)

 
Sivun alkuun